Top-10 recepten per maand 2006
 

Hieronder staat de Top-10 van best bekeken recepten per maand. Recepten die de voorgaande 3 maanden in de Top-10 hebben gestaan worden niet herhaald. Doordat veel bezoekers de Top-10 links volgen zouden deze elke maand blijven terugkeren in de Top-10.

Let op: doordat de culinaire site zomers andere recepten bevat dan 's winters zullen niet alle links werken. In de wintermaanden werken de links van de zomermaanden niet altijd. In de zomermaanden is dat natuurlijk net andersom.

 
December 2006
 
Belgische wafels
Kipcocktail
Oliebollen gevuld met krenten, rozijnen, sukade
Irish Coffee
Kalkoen gevuld met gehakt en paddestoelen
Kalkoenfilet met cranberrysaus
Luikse wafels
Zalmmousse op bedje van salade
Garnalencocktail
Zalm met koenjitsaus

December is bij uitstek de maand om lekkere en bijzondere gerechten te maken. Elke jaar weer zoeken vele honderdduizenden bezoekers naar iets speciaals voor de feestdagen.

Als je naar de Top-10 van deze maand kijkt dan is het toch minder verrassend dan gedacht. De toppers blijken toch redelijk klassieke gerechten te zijn. Mogelijk hebben veel mensen bij gebrek aan inspiratie gekeken bij de Top-10 van vorig jaar december. Ze lijken in ieder geval erg veel op elkaar.

Duidelijk is dat de kalkoen zijn plekje aan de kersttafel wel heeft veroverd. Hetzelfde geldt voor de zalm.

Voor Oud & Nieuw zijn de opvallende winnaars de wafels. Die hebben de meer traditionele Oudejaarsversnaperingen van de eerste plaats gehouden.

 

 
 
November 2006
 
 

Opvallend dat er vaak traditionele gerechten in de Top-10 verschijnen. Nu het eindelijk echt herfst is geworden wordt het weer tijd voor erwtensoep, hachee en andijviestamppot. Gelukkig hebben we nog veel meer typische winterkost inclusief heel war variaties op bekende thema's. Kijk maar eens bij de maaltijdsoepen, stampotten en ovenschotels.

Ondertussen wordt er flink gezocht naar bijzondere gerechten voor een feestelijk maal. Met kerst en Oud & Nieuw voor de deur zal het weer een drukke maand worden voor Culinairezaken!

Preischotel
Aardappelgratin
Babi pangang
Quiche met preivulling
Erwtensoep
Andijviestamppot
Kreeft (gekookt)
Chocoladetaart
Hachee
Macaroni met rijke "gehaktsaus"
 
Oktober 2006
 
Uiensoep
Spruitjes met kastanjes
Andijvie geroerbakken
Kruidige venkelsoep
Pilaf
Kastanjepuree met slagroom
Boeuf bourguignon
Prei met kaas uit de oven
Witlof-ham-schotel
Aardappel groente schotel

Dit is echt een Top-10 zoals je die in het najaar zou verwachten. Maar liefst 2 gerechten met kastanjes. En hoewel veel groenten tegenwoordig het hele jaar door te verkrijgen zijn, merken we toch dat het seizoen nog steeds een grote invloed heeft. Uien, spruitjes, andijvie, prei en witlof ... stuk voor stuk najaarklassiekers.

Dit is trouwens de 3e maand op rij waarin een soep de eerste plaats heeft veroverd. Vanaf deze maand staan de winterse maaltijdsoepen ook weer on-line, want het wordt weer tijd voor stevige soepen!

 

 
 
September 2006
 
 

Pompoenen in de Top-10? Dan is het najaar echt in volle gang! Hoewel de zomer niet wilt stoppen dit jaar, is het echte buitenleven natuurlijk wel over. Dus wat meer tijd om achter het fornuis door te brengen.

Een tijdje terug constateerde ik al de opmars van soepen in de Top-10. Het lijkt wel of die opmars niet te stuiten is, want deze maand vinden we maar liefst 3 soepen terug, waarbij zelfs de 1e en 2e plaats bezet worden. Soep eten is kennelijk helemaal 'in'.

Het seizoen voor peren is natuurlijk in volle gang. Hetzelfde geldt uiteraard voor prei, hoewel dat tegenwoordig minder opvalt.

Pompoensoep
Tomatencremesoep
Ratatouille
Kabeljauw uit de oven
Hartige taart met prei
Chili con carne
Hollandse gehaktbal
Kruidige venkelsoep
Snelle perentaart
Preitaart de la maison
 
Augustus 2006
 
Courgettesoep
Mosselen (Vlaamse)
Aardappel-courgettesoep
Turkse Pizza
Irish Coffee
Risotto met saffraan
Basisrecept - Gehaktballen
Florentijnse lasagne
Vrouwendijen
Bami Goreng

We blijven lekker nazomeren, maar de piek met speciale zomergerechten is over. Langzaamaan wordt het tijd voor het najaar, hoewel de temperatuur buiten anders doet vermoeden. De mosselen worden weer volop aangevoerd. Courgettes blijven het onveranderd goed doen.

Opvallend blijft het basisrecept voor gehaktballen die weer terugkeert in de top 10. Kennelijk blijft er behoefte aan eenvoudige recepten voor de dagelijkse maaltijd. Of komt het omdat deze vorige jaar om dezelfde tijd ook in de Top-10 stond? Voor variaties op de eenvoudige 'bal' kun je hier, hier of hier kijken.

 

 
 
Juli 2006
 
 

Juli 2006 gaat de historie in als een extreem warme zomer. Bijna de hele maand was er sprake van een hittegolf en dat komt goed tot uitdrukking in deze Top-10. Veel verkoelende nagerechten zoals dranken en ijs. En uiteraard opnieuw lekkere salades. In ieder geval wilde niemand lang in de keuken staan, dus snelle en makkelijke gerechten scoorden goed.

Daarnaast is er volop gezocht naar recepten om het volop verkrijgbare zomerfruit in te verwerken. Speciaal voor hen nog wat recepten voor zacht fruit, steenvruchten, meloenen en exotisch fruit

Barbecuegerechten ontbreken in deze Top-10. Mogelijk was juli gewoon te heet. Vergelijk voor de gein deze tropische maand maar eens met Juli 2005 toen we een kwakkelzomer hadden.

Koffieshake met amandellikeur
Rumtopf
Tuinbonen Cheribon
Pastasalade met salami
Chocolade-vanillecoupe met schuimpjes
IJs met mango
Russische zalmsalade
Avocadoijs
Notenijs met bramensaus
Courgette gevuld met gehakt en ham
 
Juni 2006
 
Salade uit Nice
Vlinderpasta met zalm
Forel op de barbeque
Aardbeientaart 1
Salade Nicoise 2
Gepofte aardappel uit de magnetron
Uiensoep
Aardbeientaart met poedersuiker
Couscous salade
Salade voor de barbecue

De zomer is losgebarsten! En hoe! De Top-10 van deze maand is gevuld met salades , barbecue-gerechten en taart met zomerfruit.

De uiensoep is een beetje vreemde eend in de bijt, hoewel het ook een heerlijk licht, zomers soepje kan zijn.

Net als voorgaande jaren verovert de gepofte aardappel een plekje in de Top-10. Het blijft echter bizar dat er gekozen wordt voor een gepofte aardappel uit de magnetron, terwijl buiten de barbecue aan staat. Volgende keer toch maar kiezen voor deze: Gepofte aardappelen uit het houtskool (of anders deze of deze of misschien wel deze variatie.).

 

 
 
Mei 2006
 
 

Een opvallende Top-10 deze keer. Het is duidelijk dat het aspergeseizoen in volle gang is. Maar liefst 4 gerechten met asperges veroverden de Top-10: als voorgerecht, soep, groentegerecht en hoofdgerecht.

Een goede 2e plaats is weggelegd voor de oude vertrouwde aardappel. Niet zo heel raar als je beseft op hoeveel manieren die overbekende 'knol' kan worden verwerkt. De aardappel komt bijna in elke Top-10 weer terug.

De meest opvallende is de 2e positie voor de rabarbertaart. Rabarber staat niet bekend als een favoriete groente. En het aantal verschillende recepten met rabarber is ook erg beperkt. Daarbij komt dat het rabarberseizoen nog helemaal niet begonnen is. Het is niet duidelijk waarom er ineens zoveel belangstelling voor dit gerecht is, waarschijnlijk een verwijzing vanaf een druk bezochte website. Wil je meer weten over de achtergronden van rabarber dan kun je eens kijken in de Nederlandse Wikipedia

 

Aardappelsalade met bieslookdressing
Rabarbertaart
Kabeljauwgerecht (catalaans)
Asperges met ham, eieren en Hollandaisesaus
Aspergeroomsoep
Gepofte aardappel uit de magnetron
Aardappelsalade
Salade van vlindermacaroni
Asperges met ei
Macaronisalade met ham en asperges
 
April 2006
 
Irish Coffee
Lamsbout uit de oven
Witlof-ham-schotel
Courgettesoep
Aardappelsalade met bieslookdressing
Maaltijdsalade met kip, bleekselderij en sinasappels
Kip-mangosalade
Banaanmelk-shake
Witlofschotel met kaassaus
Spaghetti Bolognese 3

De eerste echt mooie lentedagen liggen al weer achter ons. In de Top-10 van deze maand vertaalt dat zich in wat lichtere kost. Niet alleen salades zijn goed vertegenwoordigd maar we vinden ook een vrij vroege shake terug.

Iets minder voorjaarsachtig maar wel erg lekker in elk seizoen: witlof is met 2 verschillende variaties met kaas ook goed vertegenwoordigd.

Zoals elk jaar wordt aan het einde van deze maand de website weer gevuld met duizenden zomerse gerechten. Dus even de website , zodat je deze kan terugvinden als de barbecue weer tevoorschijn komt.

 
 
Maart 2006
 
 

Opnieuw een 'rustige' Top-10 met een leuke mix van gerechten.

De Top-10 bevat opvallend veel ovenschotels en andere ovengerechten. En eigenlijk te veel zware kost voor de tijd van het jaar. Daaraan kunnen we zien dat maart een vrij koude maand was.

Gelukkig ook weer een visgerecht in deze Top-10. Wat mij betreft mogen dat er meer worden.

Chocoladetaart
Preischotel
Hachee
Aardappel-gehakt-gratin
Kabeljauw uit de oven
Ovenschotel met witlof, ham en banaan
Pilaf
Hartige taart met prei
Chili con carne 3
Bobotie
 
Februari 2006
 
Risotto met saffraan
Uiensoep
Salade nicoise
Bami Goreng
Fruittaart
Ovenschotel met kippenragout
Gratin dauphinois
Florentijnse lasagne
Broccoli met groentesmoor
Nasi Goreng Slamatan

Ik heb echt een tijd zitten denken wat ik over deze Top-10 zou schrijven. Maar eerlijk gezegd valt me weinig bijzonders op aan de Top-10 van februari. Ik heb het nog even vergelijken met die van voorgaande jaren (2005 en 2004), maar dan kan ik nog steeds geen bijzondere lijn ontdekken. Ik kan hooguit stellen dat het een beetje exotisch tintje heeft. Veel pasta en rijst. En gelukkig opnieuw een soep in de Top-10.

Maar eigenlijk gewoon een verzameling van 10 recepten. Niets meer en niets minder.

 
 
Januari 2006
 
 

In vergelijking met december is januari is altijd een rustige maand. De culinaire belangstelling staat even op een laag pitje. Dat blijkt ook uit de Top-10 van deze maand. Geen Haute Cuisine of zeer exclusieve gerechten. In januari willen we weer gewoon eten zonder al te veel poespas.

Opvallend is de eerste positie voor een basisrecept. Je zou verwachten dat voor iets eenvoudigs als een bal gehakt geen recept nodig is. De praktijk blijkt anders. We hebben trouwens nog veel meer recepten met gehakt.

Voor de rest is het leuke mix geworden met van alles en nog wat. Soep, hoofdgerechten, nagerechten en een borrelhapje. En gelukkig naast vleesgerechten ook weer een visgerecht in de Top-10.

Basisrecept - Gehaktballen
Tomatencremesoep
Aardappel groente schotel
Tiramisu
Babi pangang
Turkse pizza
Vrouwendijen
Macaroni sauce hachi
Quiche met preivulling
Kabeljauw met garnalen en dillesaus