culinaire zaken .nl |
Erwtensoep | |||
Soort gerecht | Soep | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 8 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:15 Bereiding : 02:45 | |
Indelingen | Maaltijdsoep | |||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
500 500 400 200 1 2 24 2 2 2 1 - - |
gram gram gram gram knol stuks sneetje stuks stuks stuks bosje naar smaak naar smaak |
erwt (split-,groen) varkenskrabbetjes spek (mager) spek (ontbijt-) selderij (knol-) worst (rook-) brood (rogge-) aardappel prei ui selderij (blad-) peper zout | ||
Voor- berei- ding |
Snij de knolselderij aan dobbelsteentjes (TIP: snij hem eerst in plakken en haal dan pas de schil eraf). Snij de aardappelen aan blokjes. Snij het selderijblad fijn (bewaar een handjevol). Snij de prei fijn (bewaar een handjevol). | |||
Berei- ding |
Neem een hele grote pan. Doe daarin 1 pond spliterwten (hoef je niet te weken of te wassen van tevoren), de krabbetjes en het spek, een lepel zout (niet te veel, kan altijd achteraf nog) en 2 liter water breng dit aan de kook en laat het twee uur sudderen. Haal het vlees uit de pan. Snij alle vlees in kleine stukjes. Roer de erwten in de pan tot moes. Gooi het vlees terug in de pan. Voeg de groenten toe aan de soep. Voeg rookworsten naar smaak toe. Laat dit nog zo'n 3 kwartier sudderen. Klaar. Voeg voor het opdienen de bewaarde prei en selderij toe. Lekker met roggebrood met katenspek en mosterd. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 5386 KiloJoules 1282 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 108 gram 60 gram 11 gram |