culinaire zaken .nl |
Oliebollen gevuld met krenten, rozijnen, sukade (Voor 35 a 40 oliebollen) | |||
Soort gerecht | Banket en gebak | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 01:30 Bereiding : 01:00 | |
Indelingen | Brood En Banket | Feestelijk | Oud & Nieuw | |
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
500 5 1 1 100 100 50 25 20 10 |
gram deciliter stuks stuks gram gram gram gram gram gram |
bloem melk appel ei (kip) krent rozijn sukade oranjesnippers gist (vers) zout | ||
Voor- berei- ding |
Gebruik voor het bakken van de oliebollen slaolie of arachideolie. Schil de appel en snij deze in stukjes. Snij de sukade in stukjes. | |||
Berei- ding |
Was de krenten en rozijnen, laat ze goed uitlekken en dep ze droog met een schone theedoek. Verwarm de melk tot lauwwarm. Los de gist op in een paar eetlepels van de lauwwarme melk. Vermeng de bloem met het zout in een ruime kom en maak in het midden een kuiltje. Giet in het kuiltje de opgeloste gist. Roer van het midden uit een glad beslag door de bloem geleidelijk met de lauwwarme melk te vermengen. Het is mogelijk dat niet alle melk nodig is. Voeg de krenten, rozijnen, sukade en oranjesnippers, appelstukjes toe. Bedek de kom met een vochtige doek en laat het beslag op een lauwwarme plaats ongeveer een uur rijzen. Maak de olie dampend heet (180-190 °C). Laat met behulp van twee lepels kleine hoeveelheden van het beslag in het hete vet glijden en bak de oliebollen gaar en goudbruin. Neem ze met een frituurlepel of schuimspaan uit de pan en laat ze uitdruipen op poreus papier, b.v. van een keukenrol. Presenteer de oliebollen bestrooid met poedersuiker. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2810 KiloJoules 669 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 155 gram 23 gram 5 gram |