ei (kip)
Als we het hebben over een ei dan bedoelen we doorgaans het ei van een kip. Tegenwoordig hebben we de keuze uit verschillende soorten kippeneieren:
  • Gewone ei: zowel in wit en bruin uitgevoerd en verkrijgbaar in verschillende grootte. Deze eieren zijn afkomstig van kippen uit legbatterijen.
  • Scharrelei: afkomstig van kippen die ondere betere omstandigheden leven dan de kip uit de legbatterij. Zo zijn er regels voor de hoevelheid licht, leef- en scharrelruimte. Omdat in het verleden hier nog wel eens de hand mee werd gelicht (een scharrelei levert meer op dan een gewoon ei) worden de regels gecontroleerd door het ISC (Internationale Scharrelvlees Controle).
  • Maisscharrelei: hiervoor gelden dezelfde regels als voor het scharrelei waarbij de kippen voor minstens 40% gevoed worden met mais.
  • Viergranenscharrelei: ook hier gelden de regels voor scharrelkippen terwijl het voedsel van de kippen uit vier granen bestaat (mais, tarwe, gerst en haver).
  • Grasei: dit ei is afkomstig van kippen die dagelijks buiten tussen het gras en ander groen naar voedsel zoeken.
  • Auracanaei: afkomstig van Auracana-kippen welke oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika afkomstig zijn. Ook deze kippen komen dagelijks buiten.

Eieren heel houden met koken

Zonder voorzorgsmaatregelen wil het nog wel eens gebeuren dat een ei tijdens het koken barst. Dit komt omdat het eiwit door het stollen een grotere omvang krijgt. Het ei kan hierdoor tijdens het koken (gedeeltelijk) leeglopen en het kookwater kan in de eierschaal doordringen.

Door een zogenaamde eierprikker van enkele guldens aan te schaffen kan dit probleem eenvoudig worden opgelost. Met de eierprikker wordt aan de onderzijde (de brede stompe kant van een ei) een klein gaatje in de eierschil geprikt. Aan deze zijde zit het zogenaamde luchtzakje. Hierdoor onstaat iets meer ruimte aan de binnenzijde van het ei en blijft het ei heel.