melk
Melk mag pas melk heten als het van een dier afkomstig is. Dus elke drank die van plantaardig afkomst is mag geen melk heten (bijvoorbeeld: sojadrink)

Soorten melk

In de supermarkt hebben we tegenwoordig een ruime keuzemogelijkheid uit de diverse soorten melk. In onderstaande lijst beperken we ons tot de melk afkomstig van de koe.

  • Volle melk - melk met een vetgehalte van minstens 3,5%.
  • Halfvolle melk - vetgehalte van 1,5%.
  • Magere melk - vetgehalte van 0,2%.
  • Calcium+ - Aan deze (halfvolle) melk is extra calcium toegevoegd.
  • Boerenlandmelk - het vetgehalte hiervan is gelijk aan verse melk (dus direct van de koe), namelijk 4%. De smaak is daarom vol en romig.
  • Gecondenseerde melk - Deze melk is door verhitting ingedikt, waarna circa 40% is toegevoegd. Door deze manier van conserveren is de melk (ook buiten de koeling) lang houdbaar. Deze melk wordt daarom veel in de tropen toegepast. Gecondenseerde melk is bij ons verkrijgbaar in blikjes.
  • Gepasteuriseerde melk - melk die door pasteriseren langer houdbaar is.
  • Gesteriliseerde melk - Ook deze melk is langer houdbaar.

Bewaren

Melkprodukten moeten koel bewaard worden. De houdbaarheid staat bij zuivelprodukten altijd aangegeven met een 'ten minste-houdbaarheid-tot-datum'. Ook de houdbare melksoorten kun je na opening van de verpakking beter in de koelkast bewaren.


Gebruik in gerechten

Voor alle zuivelprodukten geldt: Hoe minder vet hoe sneller het verbrandt bij verhitting. Dus magere melk zet eerder aan in de pan dan volle melk of boerenlandmelk. Dit voorkom je door een produkt te verwarmen in de magnetron.