culinaire zaken .nl |
Aardappel-gehakt-gratin (Complete maaltijd uit de oven) | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Onbekend | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:15 Bereiding : 00:50 | |
Indelingen | Ovenschotel | |||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
800 600 300 250 2 2 2 2 1.50 1 0.50 0.50 0.50 - - |
gram gram gram gram stuks stuks eetlepel teentje eetlepel theelepel theelepel theelepel theelepel naar smaak naar smaak |
aardappel tomaat gehakt (runder-) kaas prei ui olie knoflook puree (tomaten-) mosterd rozemarijn majoraan (gedroogd) tijm zout peper | ||
Voor- berei- ding |
Gebruik voor dit gerecht vastkokende aardappelen. Schil de aardappelen, snij ze dwars doormidden en kook ze 5 minuten in licht gezouten water halfgaar. Giet het water af en laat de aardappelen afkoelen. Rasp de kaas. | |||
Berei- ding |
Pel de uien en de teentjes knoflook en hak beiden fijn. Verhit een scheutje olie in een koekepan en roerbak het gehakt, samen met de uien knoflooksnippers, goudbruin en rul. Roer er de mosterd en tomatenpuree door en kruid met peper, zout, marjolein, tijm en rozemarijn. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Maak de preien schoon en snij ze in stukken. Stoof deze gaar in een bodempje water en laat ze uitlekken. Was de tomaten en snij deze in plakjes. Snij de afgekoelde aardappelen in schijfjes. Beleg de bodem van een vuurvaste ovenschaal met een laag aardappelschijfjes. Ga verder met prei, gebakken gehakt en tenslotte tomaat. Herhaal deze laagjes en eindig met aardappelschijfjes, gemengd met prei. Kruid elk laagje met peper en zout en strooi er geraspte kaas over. Bestrooi de bovenkant van de gratin met de rest van de kaas. Schuif de schaal in de oven en laat het gerecht 30 minuten garen. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 3563 KiloJoules 848 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 69 gram 39 gram 12 gram |