olie
Olie is verkrijgbaar in vele soorten. Het wordt voor verschillende toepassingen in de keuken gebruikt.
  • Amandelolie: De noten van de zoete amandel bevatten ongeveer 50-60 % olie, die gebruikt wordt in de banketbakkerij. Italie is de voornaamste producent.
  • Avocado-olie: Het vruchtvlees van de avocado bevat ongeveer 13-20 % olie en een hoog percentage lecithine. De olie wordt waarschijnlijk uit beschadigde vruchten geperst.
  • Druivepittenolie: Druivepitten bevatten tussen de 6 en 20 % olie. Deze is heel geschikt voor slaolie en wordt ook gebruikt bij de bereiding van margarine.
  • Katoenzaadolie: Deze koud geperste olie is heel geschikt voor salades, mayonaise en voor frituren.
  • Kokosolie: De gedroogde copra (of het witte vruchtvlees van de kokosnoot) wordt ervoor gebruikt. Een deel wordt geperst in het land van herkomst, maar de copra wordt voor het grootste gedeelte naar andere landen ge-exporteerd waar die ook geperst wordt. Deze olie is heel geschikt voor frituren en bevat natuurlijke lecithine.
  • Maanzaadolie: De zaden bevatten ongeveer 40-55 % olie. Deze olie wordt als sla- of spijsolie gebruikt.
  • Maisolie: Dit is een van de vele oliesoorten die onverzadigde vetzuren bevatten en die gebruikt wordt door mensen die bewust gezond eten. Het is een goede frituurolie, maar sommige mensen vinden deze olie te zwaar voor salades.
  • Notenolie: Walnoten bevatten 60 % olie. Deze olie heeft een heerlijke nootachtige smaak en een hoog jodiumgehalte. Wordt hoofdzakelijk voor salades gebruikt. Frankrijk en Italie zijn de voornaamste producenten van notenolie.
  • Olijfolie: Dit is zeker de duurste en meest geliefde olie. Griekenland, Frankrijk, Italie en Spanje zijn de belangrijkste producenten. Olijven bevatten veel olie, tussen de 75 en 82 % en er wordt jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen ton geproduceerd, nog niet voldoende om aan de vraag te voldoen. Er zijn twee soorten olijfolie: 'huile vierge' en de olie die als 'pure' olijfolie wordt verkocht. 'Huile vierge' wordt verkregen door koude persing van eersteklas vruchten en wordt nooit gebleekt. 'Pure' olijfolie betekent dat de olie uit de pitten en het vruchtvlees geperst is. Goede olijfolie (koud geperst uit rijpe verse vruchten) moet een bleke heldere kleur hebben en absoluut reukloos zijn: de groene olie (meestal door sterker persen onder verhitting verkregen) is meestal niet van goede kwaliteit en gaat nogal eens ranzig ruiken na een tijdje. Olijfolie wordt vaak gemengd met sojaolie of katoenzaadolie (ongeveer 10 % olijfolie) en als slaolie verkocht. Het kan in salades, bij het koken en als frituurolie gebruikt worden.
  • Palmolie: De zaden van de palmvruchten zijn een belangrijke oliebron. Deze olie wordt voornamelijk gebruikt bij de bereiding van margarine en in de Afrikaanse en Braziliaanse keuken.
  • Pinda-, aardnoot- en arachide-olie: Arachideolie wordt ook wel 'aardnootolie' of 'roerbakolie' genoemd. Deze aardnoot is van oorsprong afkomstig uit Brazili‰. Tegenwoordig worden aardnoten echter in alle tropische streken verbouwd. Pinda's bevatten ongeveer 50% olie en brengen circa 13 miljoen ton per jaar op. De olie is heel geschikt voor salades en voor frituren. De olie gaat bovendien niet gauw achteruit, als dat wel mocht gebeuren dan krijgt de olie een aangename nootachtige smaak. De olie is echter niet goed tegen koude bestand.Komt van de arachideplant: de plant van de 'pel'-pinda's.
  • Raapolie: Deze olie wordt bereid uit verschillende varieteiten van de koolplant (Brassica napus). Het wordt voor culinaire doeleinden gebruikt in Europa en India en in het bijzonder om broden mee te bestrijken voordat ze gebakken worden.
  • Saffloerolie: Saffloer of Mexicaanse saffraan bevat meer onverzadigde vetzuren dan welke andere olie ook! Het wordt in speciale dieet-mayonaise en in sla-dressings gebruikt.
  • Sesamolie: Waarschijnlijk van Afrikaanse oorsprong is de sesamplant; geeft ongeveer 50 % olie en tussen de 20 en 25 % eiwit. Deze olie wordt voor het koken en in salades gebruikt; het is ook erg populair in de Chinese keuken.
  • Sojaolie: De zaden van de sojabonen bevatten 16-19 % olie die voor veel doeleinden gebruikt kan worden. De geraffineerde olie wordt in salades gebruikt, bij het koken en bij de bereiding van margarine. Het is een natuurlijke, koud geperste olie die niet lang bewaard kan worden omdat de olie vrij gemakkelijk 'omslaat'.
  • Zonnebloemolie: De zaden bevatten ongeveer 40 % olie. Het is een onverzadigde olie, zonder smaak en lichtgeel van kleur. Deze olie leent zich uitstekend voor gebruik in de keuken en als slaolie.


Olijfolie

Olijfolie wordt verkregen uit het geperste sap van groene of zwarte olijven. Er zijn verschillende kwaliteits- en smaakanduidingen, zoals extra vierge, vierge, olijfolie en olijfolie mild. Welke olijfolle u het lekkerst vindt, is een kwestie van uitproberen. De olijfolieen van het Spaanse Carbonell (extra vergin en vergin) hebben een stevige, pikante en licht fruitige smaak. Zachter van smaak Is Carapelli, een extra virgine olijfolie van Toscaanse bodem. De Italiaanse Grand'ltalia (extra virgine en virgine) is tamelijk mild van smaak.

Extra vierge

Olijfolie extra vierge leent zich bij uitstek voor het maken van vinaigrettes en dressings. Zo'n frisse, fruitige olijfolie vormt vaak een goede combinatie met groene salades. Met olijfolie zijn ook talloze verrukkelijke sauzen te bereiden, zoals pesto. Pesto bestaat uit een mengsel van olijfolie, verse basilicum, pljnboompitten, parmezaanse kaas en knoflook. Ook is het lekker om warm, knapperig brood, bijvoorbeeld ciabatta of focaccia, te bestrijken met olijfolie, wat knoflook en tomaat.

Bakken, braden en marineren

Omdat olie bij verhitting een deel van zijn geur- en smaakstoffen verliest, kiest men bij het bakken en braden vaak milde olijfolie. Een groot voordeel van olijfolie is dat deze tot hoge temperaturen kan worden verhit zonder te verbranden. Dat maakt olijfolie erg geschikt voor het roerbakken van groenten en het bakken van vlees, kip en vis. Verhit de olijfolie goed voordat u erin gaat bakken. dan schroeit het te bakken product snel dicht, waardoor de sappen behouden blijven en er weinig vet in kan trekken. 1 Eetlepel olijfolie komt overeen met 50 gram boter of margarine. Olijfolie is ook een uitstekende basis voor marinades voor vlees, kip of vis. Het is bijvoorbeeld heel lekker om entrecotes te marineren in olijfolie met wat uitgeperste knoflook of wat blokjes brood te bakken in olijfolie met een uitgeperste teen knoflook. Lekker op een groene salade of als garnering bij soep.

vinaigrettes en dressings

Met olijfolie maakt u In een handomdraai een lekkere vinaigrette of dressing. Een mooie homogene vinaigrette maakt u door 1/4 deel azijn en 3/4 deel olijfolie door elkaar te mengen. Met ingredienten zoals mosterd, suiker, zout en kruiden maakt u de vinaigrette naar keuze op smaak. Een dressing bevat naast de ingredienten voor vinaigrette ook mayonaise, yoghurt of zelfs kaas. Ook lekker: wat olijfolie, vermengd met wat (zee)zout en een flinterdun gesneden Spaans pepertje door gekookte tagliatelle. Heerlijk met verse (roergebakken) spinazie en kipfilets. En nog verantwoord ook, want olijfolie speelt een belangrijke rol bij de preventie van hart- en vaatziekten. De enkelvoudig onverzadigde vetzuren waar olijfolie voor driekwart uit bestaat, werken cholesterolverlagend. Ook bevat olijfolie veel vitamine E.