knoflook |
De knoflook is een bolgewas en behoort, net als uien en bieslook, tot de lelie-achtigen. Ze groeien in droge en zonnige gebieden. Dat is niet vreemd als je weet dat de oorsprong van de knoflook in Centraal-Azie te vinden is. Via het Midden-Oosten kwam de knoflook uiteindelijk terecht in Zuid- en Midden-Europa. Al in vroeger tijden werd de knoflook naast voedingsmiddel ook gebruikt als geneesmiddel. Door de kruistochten werd het produkt ook in onze streken bekend en ook hier werd het gebruikt tegen allerlei kwaaltjes. De teelt vindt vooral plaats rond de Middellandse Zee en in Oost-Europa. De teentjes worden circa 5 centimeter diep in de grond gepoot, waaruit een forse plant van circa 70 centimeter hoog groeit. In de grond groeit dan een nieuw bolletje knoflook zoals wij deze hier kennen. Elk bolletje bevat ongeveer 12 tot 16 teentjes. Bewaren van knoflookEen gedroogd bolletje is op een droge plaats circa 2 maanden goed houdbaar. Verse knoflook is minder goed verkrijgbaar en de houdbaarheid is veel beperkter (circa 2 weken in de koelkast).Tip: leg knoflook nooit in de buurt van produkten die snel geur opnemen (zoals eieren, boter, margarine of kaas). In de nieuwsgroep nl.culinair komt regelmatig een discussie terug over het bewaren van reeds gepelde knoflooktenen. Een optie om dit te doen is de knoflooktenen in een potje met olie te bewaren. Juist dit punt is regelmatig onderwerp van discussie, omdat er een hardnekkig verhaal de ronde doet dat hierdoor botulisme kan ontstaan. Omdat je botulisme niet kunt zien, proeven, of ruiken en de afloop mogelijk dodelijk kan zijn bestaat er toch enige vrees. Uit onderzoek is echter het volgende naar voren gekomen (citaat uit walm nr. 3/1991): "Wie kijkt naar de cijfers van het voorkomen van botulisme bij mensen (30 gevallen per jaar op een VS bevolking van 250 miljoen!, Geen nederlandse gevallen sinds 1945) moet concluderen dat de bedreiging serieus maar piepklein is. .... Onze aanbeveling: ga gewoon door met het maken en consumeren van knoflook in olie maar houdt het produkt permanent gekoeld." Dit lijkt een aardige conclusie. Doe hetzelfde als andere produkten die op deze wijze bewaard worden (feta of olijven): bewaar het goedje niet te lang. |