culinaire zaken .nl |
Aardappelgratin (Gratin dauphinois) | |||
Soort gerecht | Voorgerecht | Herkomst | Frankrijk | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:35 Bereiding : 00:45 | |
Indelingen | Ovenschotel | Vegetarisch | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1 5 100 40 2 1 - - - |
kilogram deciliter gram gram stuks teentje naar smaak naar smaak naar smaak |
aardappel melk kaas (gruyere) boter (room-) ei (kip) knoflook nootmuskaat zout peper | ||
Berei- ding |
Schil de aardappelen. Droog ze en snij ze in dunne plakken en bestrooi ze met zout, peper (en nootmuskaat). Schep het geheel goed door elkaar. Pel de knoflook en snij het teentje doormidden. Wrijf de bodem en de zijkanten van een hoge vuurvaste schaal goed in en beboter de schaal daarna. Verdeel de plakken aardappel gelijkmatig over de schaal, maar zorg, dat de laag aardappelen niet hoger wordt dan 5 centimeter. Strooi de kaas over de aardappelen. Klop de eieren los met de melk en giet het mengsel in de schaal, maar zorg ervoor dat de plakjes niet onderstaan. Leg hier en daar op de plakjes een klontje boter. Breng de aardappelen in de schaal op het fornuis langzaam aan de kook en bak de taart daarna 50 minuten in de voorverwarmde oven (200 graden Celcius, gasovenstand 4-5). Eventueel kunnen voor het opdienen nog wat klontjes boter op de taart worden gelegd. De taart in de vorm serveren. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2085 KiloJoules 496 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 49 gram 21 gram 8 gram |