culinaire zaken .nl |
Witlof-ham-schotel (Ham "cum laude") | |||
Soort gerecht | Groentegerecht | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:15 Bereiding : 01:00 | |
Indelingen | Groente | Oven | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
4 250 50 12 0.50 - - |
deciliter gram gram struik stuks naar smaak naar smaak |
saus (basis-,wit) ham (gekookt) kaas witlof citroen peper (wit) foelie (poeder) | ||
Voor- berei- ding |
Rasp de kaas | |||
Berei- ding |
Was de stronkjes en hol de harde voet ervan uit. Kook ze bijna gaar in een roestvrij stalen pan, in water met citroensap; laat ze goed uitlekken en zichzelf droogdampen (niet spoelen dus; en dit eigenlijk bij geen enkele groente!) en rol ze (nog eens uitgedrukt) stuk voor stuk in een plak ham. Giet in de benodigde vuurvaste schaal een dun bodempje saus, waarin een 25 gram van de kaas al gesmolten is, alsook peper en foelie doorgeroerd, en leg hierop de omwikkelde struikjes. Overgiet deze tenslotte met de rest van de saus, en strooi er dan de rest van de kaas over. Laat de schotel in een oven van circa 200 graden Celcius. "loeiend heet" en goudbruin worden (ongeveer 40 minuten). Presenteer er een energiek geslagen aardappelpuree bij, wellicht bedekt met iets paneermeel en wat druppels gesmolten boter waarna eveneens in de oven gegratineerd. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 3042 KiloJoules 724 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 71 gram 30 gram 19 gram |