Top-10 recepten per maand 2005
 

Hieronder staat de Top-10 van best bekeken recepten per maand. Recepten die de voorgaande 3 maanden in de Top-10 hebben gestaan worden niet herhaald. Doordat veel bezoekers de Top-10 links volgen zouden deze elke maand blijven terugkeren in de Top-10.

Let op: doordat de culinaire site zomers andere recepten bevat dan 's winters zullen niet alle links werken. In de wintermaanden werken de links van de zomermaanden niet altijd. In de zomermaanden is dat natuurlijk net andersom.

 
 
December 2005
 
Belgische wafels
Kalkoen gevuld met gehakt en paddestoelen
Kipcocktail
Irish Coffee
Oliebollen gevuld met krenten, rozijnen, sukade
Garnalencocktail
Kalkoen met gestoofde appelen en appelsaus
Kreeft (gekookt)
Oliebollen (eenvoudig)
Kalkoenfilet met cranberrysaus

Zo hoort de Top-10 van december er uit te zien: allemaal typische gerechten voor de feestmaand. Zowel voor een feestelijke maaltijd als voor de oudejaarsavond.

De hele maand december is de website zeer druk bezocht. En uit de Top-10 blijkt wel waarnaar gezocht is. In de winkels was het me ook al opgevallen dat de kalkoen ook in het Nederlandstalig gebied de kersttafel aan het veroveren is. Er staan maar liefst 3 gerechten met kalkoen in de Top-10. De overige toppers zijn redelijke voorspelbaar

Handzame kurkentrekker voor je sleutelbos
Handzame kurkentrekker
 
November 2005
 
Friteuse voor kleine huishoudens
Mini-friteuse voor kleine huishoudens

Hollandser kan het bijna niet! Het grootste deel van de Top-10 van November wordt in beslag genomen door oer-hollandse gerechten op basis van aardappel, prei, erwten, gehakt, spruitjes en kabeljauw. Kennelijk is november de maand om 'weer even gewoon' te doen, mogelijk als aanloop naar de feestdagen.

Veel mensen zijn trouwens al erg vroeg bezig geweest met Oud & Nieuw, want de appelflappen zijn extreem vroeg in de Top-10 doorgedrongen. Raar genoeg staan er nog geen feestelijke recepten in de Top-10. De voorbereiding voor kerstmis moet nog losbarsten kennelijk.

Aardappel-gehakt-gratin
Preischotel
Erwtensoep
Hollandse gehaktbal
Spruitjes stampot
Farfalle met zalm en broccoli
Courgettesoep
Kabeljauw uit de oven
Pilaf
Appelflappen
 
Oktober 2005
 
Luikse wafels
Uiensoep
Kastanjepuree
Spruitjes met kastanjes
Boeuf bourguignon
Kastanjepuree met slagroom
Salade uit Nice
Witlof-ham-schotel
Macaroni met ham en kaas
Florentijnse lasagne

Oktober: kastanjemaand. Maar liefst 3 recepten met kastanjes zijn in de Top-10 terechtgekomen. Maar ook uit de andere recepten blijkt dat de zomer definitief voorbij is. Dat betekent dat we weer wat meer tijd nemen voor stoofschotels en ovenschotels.

Verse popcorn in een handomdraai
Altijd verse popcorn
 
September 2005
 
Eierwekker instellen (zacht, medium, hard) en meekoken
Slimme eierwekker

September kende een prachtige nazomer. Jammer genoeg waren de avonden zo laat in het seizoen te koud om buiten te zitten. Elke maand proberen we in de Top-10 een 'lijn' te ontdekken. Deze keer lukt dat niet goed. Het is eigenlijk van alles wat, zonder dat een bepaalde voorkeur er uitspringt. Wat wel opvalt: sinds lange tijd staat een basisrecept in de Top-10 staat en zowel visgerechten als gerechten met kip of kalkoen ontbreken helemaal. Volgende maand beginnen we trouwens weer met de specifieke wintergerechten.

Uiensoep
Turkse pizza
Basisrecept - Gehaktballen
Quiche met preivulling
Aardappel groente schotel
Bami Goreng
Aardappelgratin
Salade van vlindermacaroni
Appeltaart
Hachee
 
Augustus 2005
 
Chocoladetaart
Aardappelsalade met bieslookdressing
Chili con carne
Maaltijdsalade met kip, bleekselderij en sinasappels
Irish Coffee
Hartige taart met prei
Babi pangang
Gebakken forel
Tomatencremesoep
Pompoensoep

Als de recepten met pompoenen hun intrede doen dan weten we dat de zomertijd aan het aflopen is. We kunnen ons opmaken voor guurder weer. De laatste dagen van augustus waren nog hoopvol, maar het echte zomergevoel hebben we in 2005 niet meegemaakt. Ook deze Top-10 doet niet denken aan lange zomeravonden. Bij chili con carne en Irish Coffee krijg ik beelden van lange, donkere avonden bij de open haard. Het valt trouwens op dat soepen elke maand terugkeren in de Top-10. Is soep weer helemaal in?

Zelf in een handomdraai hotdogs maken
Maak zelf hotdogs
 
Juli 2005
 
Zeer functionele toasters voor sandwiches
Sandwich toaster

Juli geeft duidelijk de kwakkelzomer weer. Waar normaal de Top-10 van deze maand vol staat met barbecue-gerechten en andere zomerse heerlijkheden heeft het nu meer een herfstkarakter. Dit blijkt nog het meest uit de gepofte aardappel. Die poffen we niet op de barbecue, maar in de magnetron. Courgettes en mosselen doen het trouwens erg goed.

Courgettesoep
Belgische wafels
Aardappel-courgettesoep
Vlaamse Mosselen
Gepofte aardappel uit de magnetron
Rumtopf
Courgette gevuld met gehakt en ham
Gekookte mosselen met romige knoflooksaus
Hollandse gehaktbal
Salade Nicoise 2
 
Juni 2005
 
Macaronisalade met ham en asperges
Aardbeientaart 1
Slasoep
Maaltijdsalade met bonen en kipfilet
Aardbeientaart met poedersuiker
Couscous salade
Pastasalade met kaas/ananas
Vruchtenbowl
Kip-mangosalade
Vrouwendijen

Het valt niet te ontkennen:de Top-10 van juni heeft duidelijk zomerse trekjes gekregen. Volop salades en andere lichte gerechten. Ook vers fruit, zoals aardbeien, wordt veel verwerkt in de verschillende gerechten. En toch mis ik de speciale gerechten die horen bij het zomerse buitenleven. Hopelijk brengt juli er nog verandering in.

Mafiabaas zingt als de pasta gaar is
Mafiabaas zingt als de pasta gaar is
 
Mei 2005
 
Digitale keukenweegschaal voor zeer precies wegen
Digitale keukenweegschaal

Eind mei trekken wij altijd ons zomerjasje weer aan. De website wordt dan gevuld met duizenden zomerse gerechten. In de Top-10 van mei valt daarom nog niet veel zomers te ontdekken. Uiteraard passen de aspergegerechten wel goed bij het seizoen. Verder valt het grote aantal pastagerechten op. Op de 1e plaats in deze Top-10 staat één van mijn favorieten. Eenvoudig te maken en succes gegarandeerd.

Pasta a la Toscana
Turkse Pizza
Uiensoep
Aspergeroomsoep
Salade van vlindermacaroni
Asperges met ei
Aardappelsalade 3
Vlinderpasta met zalm
Quiche met preivulling
Aardappel-gehakt-gratin
 
April 2005
 
Luikse wafels
Tiramisu
Bavarois van passievrucht
Boeuf bourguignon
Aardappelsalade met bieslookdressing
Maaltijdsalade met kip, bleekselderij en sinasappels
Banaanmelk-shake
Florentijnse lasagne
Appeltaart klassiek
Macaroni met ham en kaas

We proberen elke maand te ontdekken of het actuele seizoen wordt weergegeven in de Top-10. Deze maand is de Top-10 een mix van allerlei gerechten zonder dat er een duidelijke lijn in te ontdekken is. Wat dat aan gaat lijkt het wel goed op het weer buiten. Ook daar valt nog geen echte lijn in te ontdekken. De winter is weg, maar de zomer wil nog niet echt komen. Een soort kwakkel Top-10 dus.

Deze messenset is een aanwinst voor elke kok.
Bizarre Voodoo messenset
 
Maart 2005
 
Zeer aparte wijnglazen
Wijnglazen of niet?

Maart is druk bezig om de winter de deur uit te werken. De eerste dag van de lente was inderdaad een prachtige lentedag. Mijn supermarkt heeft al weer een plekje in de schappen gereserveerd voor het houtskool. Ik vind het zelf nog een beetje te vroeg om over barbecue na te denken. In de recepten van deze maand zien we ook nog erg weinig terug van het voorjaar. Waarschijnlijk volgende maand een groter zomers gevoel.

Andijviestamppot
Irish Coffee
Hachee
Aardappelgratin
Hartige taart met prei
Chocoladetaart
Tomatencremesoep
Basisrecept - Gehaktballen
Salade uit Nice
Babi pangang 1
 
Februari 2005
 
Tiramisu 3
Kabeljauw uit de oven
Belgische wafels
Boeuf bourguignon
Chili con carne 3
Vrouwendijen
Spaghetti Bolognese 3
Aardappel groente schotel
Cloer recepten voor losse wafels
Jachtschotel

Februari 2005 heeft nog duidelijke wintertrekjes. Begon 2005 erg zacht, in februari moeten we een stapje terug. De krokussen zullen even moeten wachten op warmer tijden. In de keuken gaan we door met maaltijden die bij de winter horen. De voorjaar zit nog niet echt in de lucht. Het lijkt veel meer op een najaars Top-10.

Complete set cappucino kopjes
Kopjes voor cappucino of Senseo
 
Januari 2005
 
IJs aan tafel koel houden
IJs aan tafel blijft ijs

Een nieuw jaar, een nieuw geluid ... of toch niet? De Top-10 vult zich al snel weer met gerechten die heel vaak in een winterse Top-10 voorkomen. Erwtensoep, uiensoep en de gehaktbal zijn hele bekenden. Maar ook de preischotel, de pilaf, de quiche en zelfs de Turkse pizza zien we geregeld terug. De broodpudding is de enige echte uitzondering. Dus een nieuw jaar .... business as usual.

Quiche (snelle) met preivulling
Uiensoep
Turkse pizza
Erwtensoep
Hollandse gehaktbal
Preischotel
Broodpudding
Spruitjes stampot
Aardappel-gehakt-gratin
Pilaf 1