culinaire
zaken
.nl
Appelflappen
(Chaussons aux pommes)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
50
25
10
2
1.50
1
1
0.50
gram
gram
plakje
stuks
eetlepel
zakje
stuks
eetlepel
suiker (poeder-)
boter (room-)
bladerdeeg ingrediënt info
appel
jam (abrikozen-)
suiker (vanille-)
eidooier
suiker
Voor-
berei-
ding
Laat het bladerdeeg wat ontdooien en leg de velletjes naast elkaar op het aanrecht. Schil de appelen. Snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd de partjes in dunne schijfjes.
Berei-
ding
Smelt de boter, laat het niet bruin worden. Roer de plakjes appel, de poedersuiker en de vanillesuiker erdoor en voeg 3 eetlepels water toe. Wees hiermee voorzichtig; de hoeveelheid is afhankelijk van het vochtgehalte van de appelen. Breng het appelmengsel aan de kook, neem de pan van het vuur, leg er een deksel op, zet ongeveer 8 minuten in de voorverwarmde oven (260 graden Celcius, gasovenstand 7-8). Roer het appelmengsel regelmatig door. Neem de pan uit de oven als bijna al het vocht is verdampt, roer de abrikozenjam erdoor en laat de appel afkoelen. Leg midden op het deeg een lepel appel. Maak de randen nat met wat water en een kwastje, vouw het deeg diagonaal dubbel. Druk de randen op elkaar en trek de punten naar elkaar toe, zodat het gebak een enigszins ronde vorm krijgt. Draai de oven lager tot 220 graden Celcius, gasovenstand 5-6 Roer de eierdooier los met 3 eetlepels water en smeer het op de flappen. Maak de bakplaat een beetje nat en leg de appelflappen er op ruime afstand van elkaar op. Bak de flappen 20 minuten midden in de oven. Strooi er na het bakken de kristalsuiker over en bak de flappen nog een minuut na. Laat het gebak afkoelen en serveer de appelflappen bij de koffie.
Voedings-
waarde
Energie2705 KiloJoules
644 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
69 gram
8 gram
2 gram