bladerdeeg |
Bij het bereiden van bladerdeeg wordt het deeg tijdens het uitrollen telkens dubbel gevouwen. Hierdoor ontstaan er vele superdunne laagjes deeg, met daartussen een filmpje boter. In het Frans heet het 'millefeuilles' (letterlijk duizend blaadjes). Tijdens het bakken rijzen al die afzonderlijke deeglaagjes los van elkaar en zo ontstaat een krokant en luchtig deeg: het deeg gaat 'bladeren'. Voor het eindresultaat is belangrijk dat bladerdeeg zo koel mogelijk wordt verwerkt. Wordt het deeg te warm, dan smelt de boter te vroeg en kan het tijdens het bakken niet meer zo mooi luchtig worden. Bladerdeeg wordt meestal in het midden van een op 200 ›C voorverwarmde oven gebakken. U kunt bladerdeeg het beste op een met water omgespoelde bakplaat bakken, de vochtige atmosfeer in de oven geeft een mooi bakresultaat. Om te voorkomen dat het deeg in die vochtige atmosfeer aan de bakplaat gaat plakken, is het beter om de bakplaat te bekleden met bakpapier. Sprenkel dan wat water om het deeg heen. Om bladerdeeg een mooie glans te geven, wordt het voor het bakken bestreken met losgeklopt ei. Bestrooit u het deeg met kruiden of zaadjes, bestrijk het dan eerst met losgeklopt ei en strooi er daarna de kruiden over. Laat bij gebruik van diepvriesbladerdeeg de plakjes altijd naast elkaar op een werkblad ontdooien, maar nogmaals: het deeg mag niet te warm worden. De onderstaande beschrijving voor het zelf maken van bladerdeeg is overgenomen uit USENET. Ingrediënten: -------------------------------------------------------------------------- 250 gram bloem - 200 gram boter - 1 mespunt zout - 2 eetlepels water -------------------------------------------------------------------------- Bereiding: Zeef de bloem en leg ze in een bergje op de werkbank. Maak er een kuiltje in. Geef er dan 100 gram zachte boter bij, het water en wat zout. Meng alsof U een briseerdeeg maakt. Laat het deeg een uur in de koelkast rusten. Rol het deeg dan uit in een rechthoek. Leg er de rest van de boter op en laat aan de rand twee cm vrij. Vouw het deeg dan in drieën en rol het plat. Draai het een kwartslag. Rol het nu weer uit in een lange rechthoek. Als het nodig is, bestrooi dan plank en deegroller opnieuw met bloem. Vouw de beide uiteinde van de rechthoek naar het midden en vouw het geheel nog eens, zodat het deeg in vier lagen gevouwen is. Draai het deeg dan weer een kwart slag. Rol weer uit tot een lange rechthoek en vouw deze weer in vier delen. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een uur in de koelkast rusten. Na een uur geven we weer twee toeren van in vieren vouwen. Dan weer een uur rust en weer twee toeren van in vieren vouwen. U kunt het deeg nu meteen gebruiken. Als U het echter een nacht in de koelkast laat liggen wordt het alleen maar beter. |