culinaire
zaken
.nl
Vrouwendijen
(Kabinbudu Kofte (kabin=vrouw, budu=dij, kofte=gehakt))
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
75
500
1
1
20
5
-
-
-
gram
gram
stuks
stuks
gram
eetlepel
naar smaak
naar smaak
naar smaak
rijst (kortkorrelig) ingrediënt info
gehakt (runder-)
ui ingrediënt info
ei (kip)ingrediënt info
bloem ingrediënt info
olie (olijf-) ingrediënt info
zout
peper (zwart) ingrediënt info
paprika (poeder) ingrediënt info
Voor-
berei-
ding
Vrouwendijen is een gehakt met rijst gerecht, dat koud wordt gegeten. Het is daarom geschikt als onderdeel van een koud buffet, maar ook als hoofdgerecht of avondsnack. Het is ook makkelijk als je visite krijgt. Je maakt het een dag van de voren en je hoeft het alleen maar uit de koelkast te halen.
Berei-
ding
Kook de rijst gaar in ruim water met zout (of met een bouillonblokje is ook lekker), en laat het uitlekken.

Snipper de ui in hele kleine stukjes. Neem nu het liefst een koekenpan met anti-aanbaklaag. Gebruik een heel klein beetje boter. Bak nu de ui en het gehakt HALF GAAR!!!: voortdurend roeren. Het gehakt moet los blijven en niet kompleet gaar zijn.

Laat de rijst en het gehakt in een kom afkoelen. Doe de rijst en het gehakt bij elkaar: doe er zout, zwarte peper, paprikapoeder en eventueel een theelepeltje gehaktkruiden bij.

Kneed nu alles met je handen door elkaar. Het wordt een wat vettige
massa. Maak nu van deze massa balletjes: neem een stuk ter grootte van flink ei. Maak er een ovale, platte bal van (denk aan een vrouwendij). Leg deze balletjes een tijdje in de koelkast om ze wat stijver te laten worden.

Klop het ei los in een diep bord en doe de bloem, met wat zout en peper erdoor heen geroerd, in een ander bord. Verwarm de olie (een flinke bodem) in een koekenpan. Wentel de balletjes eerst door het ei en dan door de bloem. Bak ze met een paar
tegelijk in de olie. Ze worden licht-bruin van kleur, Het bakken duurt circa 5 minuten per kant. Zorg dat het niet te snel gaat. Laat de gebakken balletjes afkoelen.

Je eet ze ze met de hand. Serveer er een citroen bij: de meeste turken knijpen er nl. wat druppels citroen overheen voordat ze het eten.
Voedings-
waarde
Energie2562 KiloJoules
610 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
19 gram
26 gram
1 gram