rijst |
Rijst is in veel landen wat aardappelen zijn in Nederland: de basis voor een maaltijd. Rijst is rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezels, maar arm aan calorien. 100 gram gekookte rijst levert 150 calorien. Bij zilvervliesrijst is dit aantal nog minder. In Nederland eten we vooral droogkokende rijst. De korels hiervan zijn langwerpig en zowel verkrijgbaar als witte rijst en als zilvervliesrijst. De meeste rijst is al voorgestoomd en daarna gedroogd. Deze snelkookrijst is daarom ook vlug klaar en het kan bijna niet mislukken. Veelvoorkomende soorten zijn:
Volg voor het koken van rijst de voorschriften van de verpakking. Als die er niet is kook rijst dan als volgt: Was de rijst net zolang tot het water niet meer troebel is. Zet de 2 delen rijst op met 3 delen water. Laat de rijst 8 minuten koken. Roer met een houten lepel alles een keer om. Zet een vuur laag en gebruik bij gas een vlamverdeler. Laat de rijst circa 20 minuten zachtjes koken. Draai daarna het vuur uit en laat de rijst nog 10 minuten in een afgesloten pan (eventueel nog afgedekt met een vochtige doek) staan. Eenmaal gekookte of gestoomde rijst kan het best in een afgesloten bewaardoos in de koelkast bewaard worden. Het blijft dan nog circa 4 dagen goed. In de diepvries kan rijst circa 2 maanden bewaard worden. Verwarm rijst in een zeef die boven een pan kokend water hangt. In de magnetron gaat het nog makkelijker, circa 1 minuut per 100 gram op 600 Watt. |