paprika |
De paprika behoort tot de nachtschadefamilie, evenals de tomaat en aubergine. De vrucht groente is nauw verwant aan de Spaanse peper De oorsprong ligt in Zuid- en Midden-Amerika. Spaanse con quistadores leerden de vrucht kennen van de Azteken en de Maya's tijdens hun veroveringstochten in Zuid-Amerika. Aan het einde van de 16e eeuw werd de paprika voor het eerst geintroduceerd in de Middel landse-Zeelanden. Via Italie werd de paprikaplant vervoerd naar de Balkan en Hongarije, waar de vruchtgroente z'n naam kreeg. De vruchtbes heeft een stevige vruchtwand en een leerachtige schil. In de vrucht zit een niervormige, witte kern waaraan de zaden zitten. Er bestaan verschillende kleuren en vormen paprika's. De gele, oranje, bruine en paarse paprika's hebben dezelfde geblokte en rechthoekige vorm als de bekende rode en - groene paprika's. De witte en minder bekende lila paprikas' hebben een langwerpige vorm en een spitse punt.KoopinformatiePaprika's moeten bij aankoop stevig aanvoelen, glanzen en geen rimpels of zachte plekjes vertonen. Op kleine beschadigingen komen snel rotte plekjes. Het steeltje moet frisgroen van kleur zijn. De smaken van de verschillende paprika's lopen uiteen. De groene paprika heeft een pittige smaak evenals de paarse soort; ze zijn beide onrijp. De smaak van de rode, gele, oranje en bruine paprika neigt meer naar de zoete kant. De smaak van de witte en de lila ligt er als het ware tussenin. Paprika's zijn het gehele jaar goed verkrijgbaar. 's Zomers en in de herfst uit eigen land en uit Middellandse-Zeelanden. 's Winters van de Canarische Eilanden en uit Afrika en lsrael. Paprika is tevens als zoetzuur in potten verkrijgbaar.BewarenBewaar paprika's nooit in de koelkast maar op een koele plaats van ca. 12 graden Celcius. Bij lage temperaturen bestaat de kans dat ze gaan rotten. Paprika's zijn na aankoop nog 3 tot 5 dagen houdbaar.BehandelingWas een paprika voor het gebruik, halveer en verwijder de zaadlijsten met de zaadjes en de steelaanzet. Snijd de vrucht naar wens in reepjes of blokjes. Laat de steelaanzet aan de vrucht zitten als de helften worden gevuld. Dit is steviger en staat leuker. Voor het snijden van ringen de vruchtgroente in plakken snijden en daarna de zaden verwijderen. De paarse (auberginekleurige) paprika verliest z'n kleur bij verhitten en diepvriezen en is dus speciaal voor rauw gebruik bestemd. In fijne gerechten wordt soms gebruik gemaakt van ontvelde paprika's. Leg de paprika's hiervoor onder een hete grill tot het vel donker van kleur is en trek met een mesje het vel eraf.Toepassing- als broodbeleg: reepjes paprika op boterham met kaas of vlees;- als voor- of hoofdgerecht: gevulde paprika's met gehakt of rijst; - in een ratatouille met aubergine, courgette, tomaat en ui; - in stoofschotels met vlees; - in gemengde salades; - aan spiesjes bij de barbecue. |