culinaire zaken .nl |
Lamsbout uit de oven | |||
Soort gerecht | Vleesgerecht | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Bereiding : 01:00 | |
Indelingen | Oven | Vlees | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1.50 7.50 250 2 50 50 12 3 2 1 1 - - |
kilogram deciliter gram deciliter gram gram teentje stuks stuks takje stuks naar smaak naar smaak |
lamsbout wijn (wit,droog) soepgroenten wijn (wit,droog) spek (gerookt) spek (rook-,vet) knoflook tomaat (vlees-) ui rozemarijn (vers) laurier (blad) zout peper (zwart) | ||
Berei- ding |
De lamsbout met een scherp mes op 24 plaatsen met een scherp mes inkerven en in een net passende schaal leggen. De soepgroente en de kruiden erbij leggen en de wijn erover schenken. De lamsbout zo 8 minuten laten marineren en af en toe omleggen. De knoflookteentjes pellen en halveren, van een takje rozemarijn de naaldjes loshalen en in elk inkepinkje een stukje knoflook en een rozemarijnnaaldje steken. In een net passende braadpan spek, gesnipperde uien en de ontvelde en kleingesneden tomaten op hoog vuur verwarmen, tot het vet gesmolten en heet is. De lamsbout hierin rondom bruin bakken. Wat zout en peper erover strooien, de kruiden uit de marinade erbij leggen, 2 deciliter marinadevocht erover schenken en de lamsbout in een voorverwarmde oven van 175 graden Celcius in 3 minuten gaarbakken. Ondertussen de marinade inkoken tot 3 deciliter De lamsbout op een plank warm houden. Het braadvocht met de ingekookte marinade op hoog vuur tot sausdikte inkoken (eventueel bijbinden met vlokjes deeg van 25 g bloem en 25 g boter), zeven en op de serveerschaal over de bout scheppen. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 4271 KiloJoules 1017 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 15 gram 77 gram 4 gram |