culinaire
zaken
.nl
Asperges met ham, eieren en Hollandaisesaus
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
2
250
100
4
2
1
1
-
-
-
kilogram
gram
gram
stuks
stuks
eetlepel
eetlepel
naar smaak
naar smaak
naar smaak
asperge (wit) ingrediënt info
ham (achter-)
boter (bak-)
ei (kip)ingrediënt info
eidooier
sap (citroen-)
water
suiker
peper ingrediënt info
zout
Voor-
berei-
ding
Schil de asperges van de kop naar beneden en snijd het houtachtige onderste stukje een paar centimeter af.
Kook de eieren in 10 minuten hard en laat ze onder de koude kraan schrikken.
Pel ze en rol de ham op.
Berei-
ding
Kook de asperges in kokend water met wat zout en desgewenst een mespunt suiker in 10 tot 20 minuten beetgaar. De juiste kooktijd is afhankelijk van de dikte.

Maak intussen de saus.

Schep de uitgelekte asperges op een schaal, garneer met de gehalveerde eieren en de rolletjes ham en geef er de saus apart bij.

Saus:
Smelt de boter in een pannetjes.
Roer het citroensap of de azijn, het water en de eierdooiers los in de au bain-marie kom.
Klop het dooiermengsel goed door en klop daarna in een dun straaltje de hete boter door.
Blijf kloppen tot het een gebonden saus is en breng op smaak met wat zout en peper.
Let op dat de saus niet kookt, want dan gaat hij schiften.

Variaties:
- Klop een lepeltje (groene) mosterd en wat fijgehakte groene kruiden (peterselie, kervel, dragon, bieslook) door de saus.
- Vervang het citroensap door sinaasappelsap en breng de saus verder op smaak met een theelepeltje gembersiroop.
Voedings-
waarde
Energie2124 KiloJoules
506 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
12 gram
28 gram
8 gram