culinaire zaken .nl |
Asperges met ham, eieren en Hollandaisesaus | |||
Soort gerecht | Groentegerecht | Herkomst | Onbekend | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Bereiding : 00:25 | |
Indelingen | Groente | |||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
2 250 100 4 2 1 1 - - - |
kilogram gram gram stuks stuks eetlepel eetlepel naar smaak naar smaak naar smaak |
asperge (wit) ham (achter-) boter (bak-) ei (kip) eidooier sap (citroen-) water suiker peper zout | ||
Voor- berei- ding |
Schil de asperges van de kop naar beneden en snijd het houtachtige onderste stukje een paar centimeter af. Kook de eieren in 10 minuten hard en laat ze onder de koude kraan schrikken. Pel ze en rol de ham op. | |||
Berei- ding |
Kook de asperges in kokend water met wat zout en desgewenst een mespunt suiker in 10 tot 20 minuten beetgaar. De juiste kooktijd is afhankelijk van de dikte. Maak intussen de saus. Schep de uitgelekte asperges op een schaal, garneer met de gehalveerde eieren en de rolletjes ham en geef er de saus apart bij. Saus: Smelt de boter in een pannetjes. Roer het citroensap of de azijn, het water en de eierdooiers los in de au bain-marie kom. Klop het dooiermengsel goed door en klop daarna in een dun straaltje de hete boter door. Blijf kloppen tot het een gebonden saus is en breng op smaak met wat zout en peper. Let op dat de saus niet kookt, want dan gaat hij schiften. Variaties: - Klop een lepeltje (groene) mosterd en wat fijgehakte groene kruiden (peterselie, kervel, dragon, bieslook) door de saus. - Vervang het citroensap door sinaasappelsap en breng de saus verder op smaak met een theelepeltje gembersiroop. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2124 KiloJoules 506 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 12 gram 28 gram 8 gram |