asperge |
Asperges groeien in een gematigde of warm klimaat. Ze worden dan ook gekweekt in landen als Nederland, Belgie, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Griekenland. Doordat de asperges met de hand worden gestoken is het een arbeidsintensieve teeltwijze. Dit maakt de groente relatief duur. Het steken van asperges begint in Nederland eind april. De laatste dag waarop wordt gestoken, is traditioneel de feestdag Sint Jan op 24 juni. In de herfst- en wintermaanden worden asperges geimporteerd uit Zuid-Afrika en Zuid- en Midden-Amerika. Witte aspergesWitte asperges groeien in een opgehoogd grondbed, in het volkomen donker. Ze worden geoogst, voordat ze boven de grond uitsteken. Als de asperges een paarsblauwe of groene kop hebben, dan zijn ze te laat geoogst, zodat ze met het daglicht in aanraking zijn geweest.Groene aspergesGroene asperges groeien op vlakke bedden, door de invloed van het daglicht krijgen ze hun kleur.Slank groenteDe asperge is een slanke en gezonde groente, 100 gram levert slechts 16 kcal en bevat vezels, vitamine B, C, kalium, calcium en ijzer.VerkrijgbaarheidVan begin mei tot 24 juni zijn de witte asperges van de koude grond verkrijgbaar. Voor en na deze maanden komen ze uit de kas.In dezelfde periode als de witte asperges komen de groene asperges van de koude grond. Groene asperges worden geoogst als ze circa 25 cm boven de grond uitsteken. Groene asperges zijn wat geuriger en sterker van smaak dan witte. Ze hoeven nauwelijks te worden geschild. Snijd het harde houtige gedeelte van de onderkant en schil eventueel alleen het onderste stuk van de asperge. Koop altijd lange asperges van gelijke dikte, die hebben allemaal dezelfde kooktijd. Verwerk asperges zo snel mogelijk na aankoop. Bewaar ze hooguit 2 dagen, opgerold in een vochtige doek, in de groentelade van de koelkast. Basisrecept witte aspergesLeg de asperges plat op een werkblad en schil ze met een dunschiller of een speciaal aspergemesje. Begin een klein stukje onder het kopje. Schil de asperge zorgvuldig en zorg ervoor dat er geen vezelige stukjes schil achterblijven. Snijd aan de onderkant het harde, houtige gedeelte weg. Breng ruim water met zout aan de kook, leg de asperges erin en breng het water weer aan de kook. Laat de asperges 15-20 minuten afgedekt in het hete water liggen. Kook groene asperges circa 5 minuten in ruim kokend water met zout. |