CulinaireZaken.nl

Top-10 recepten per maand
 

Hieronder staat de Top-10 van de laatste maanden. Aan het einde van elke maand bekijken we welke gerechten het best bekeken zijn. We publiceren ook de Top-10 lijsten van voorgaande jaren. Je kan daarmee zelf zien waar voorgaande jaren rond deze tijd belangstelling voor was.

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
2008 X X X X X              
2007 X X X X X X X X X X X X
2006 X X X X X X X X X X X X
2005 X X X X X X X X X X X X
2004 X X X X X X X X X X X X
 
Mei 2008
 
Spinaziestamppot
Artisjokken zonder moeite
Sate Babi Marinade
Aardbeientaart
Griekse aubergineschotel
Salade Nicoise
Couscous salade
Roergebakken postelein
Turkse pizza
Artisjokken met vinaigrette

Dit is weer eens een hele opmerkelijke Top-10. Ten eerste omdat de artisjok er 2x in staat, terwijl het toch een zeer weinig gebruikte groente is. Ten tweede omdat het geheel een beetje een exotisch karakter heeft. Alsof iedereen in gedachte al met de vakantie bezig is en verlangt naar warme landen zoals Indonesie, Turkije, Frankrijk en Griekenland.

De aarbeientaart is een trouwens een vroege vogel. De grote aanvoer van aarbeien moet natuurlijk nog op gang komen.

Het valt op dat dit de 3e maand op rij is dat er geen enkele soep in de Top-10 staat, terwijl dat vorig jaar juist zo opvallend veel gebeurde. Is de soep-hype weer even over?

 

 
April 2008
 

Het voorjaar zit in de lucht. Het wordt weer tijd om lekker in het zonnetje buiten te eten. En dan bij voorkeur en lekkere salade. De altijd veelzijdige kip doet het ook erg goed deze maand.

In het lijstje valt de paksoi erg op, omdat het een groente is die bij ons nog erg weinig wordt toegepast.

Witlof (in allerlei variaties) doet het de laatste tijd zeer goed. Het lijkt er over het algemeen op dat er meer en meer aandacht voor diverse soorten groenten komt.

Maaltijdsalade met kip, bleekselderij en sinasappels
Kip met paksoi en tomaat
Tonijnsalade
Gebakken banaan
Witlof met gehakt
Prei in roomsaus
Lof op zijn Hollands
Tortellini met spinazie
Salade met gerookte kipfilet, ananas en pijnboompitten
Florentijnse lasagne
 
Maart 2008
 
Roerei op toast
Pasta met spek en spinazie
Aubergineschotel met tomaten en kaas
Varkenshaasje met mosterd-roomsaus
Broccoli met boter en citroen
Aardappelen uit de oven gevuld met gehaktmengsel
Gepofte aardappel uit de magnetron
Kabeljauw met garnalen en dillesaus
Witlofschotel met kaassaus
Kip-mangosalade

De maand Maart is altijd een buitenbeentje met zijn Top-10. Er valt doorgaans weinig te melden over deze maand, anders dan dat het een enorme verscheidenheid aan gerechten heeft (kijk maar bij vorige jaren van de maand). Over alle jaren heen valt wel op dat er altijd aardappelgerechten voorkomen. Of komt dat gewoon omdat de eenvoudige aardappel op zoveel verschillende manier bereid kan worden?

Dit jaar is er trouwens wel een bijzonderheid: de 1e plek voor een lunchgerecht. Voor zover valt na te gaan is dat nog nooit eerder gebeurd.

Maar verder blijft het niet erg opvallend: een beetje vlees, een beetje vis, een beetje kip, veel groente en wat pasta. Dat is maart ;-)

 

 
Februari 2008
 

Witlof blijft het erg goed doen. Deze maand maar lieftst 3 witloggerechten.

De opmars van soep die in 2007 begon is nog steeds niet gestuit.

Echte vlees of vis gerechten ontbreken helemaal, het is vooral groente wat de klok slaat.

Witlof-ham-schotel
Courgettesoep
Ovenschotel met witlof, ham en banaan
Romige mosterdsoep
Nasi goreng
Witlof met varkensvlees
Taco's met gehakt
Macaroni met broccoli uit Sicilie
Kip kerrie
Broccoli met groentesmoor
 
Januari 2008
 
Kabeljauw uit de oven
Spruitjes stampot
Prei met kaas uit de oven
Rauwe witlof salade
Witlofschotel met kaassaus
Aardappel groente schotel
Macaroni met ham en kaas
Gehaktschotel met bruine bonen
Spinaziesoep met creme fraiche
Gehaktballen op z'n Indisch

De feestmaand is weer helemaal achter de rug. Na alle culinaire hectiek van afgelopen maand is het weer tijd voor even 'gewoon doen'. En daar is helemaal niks mis mee. Macaroni met ham en kaas, spruitjesstamppot, gehaktballen of gehaktschotel met bruine bonen. Je zult ze niet snel aantreffen tijdens een kerstdiner. Maar voor de rest van het jaar kun je prima je vingers er bij aflikken.

 

 
December 2007
 

December is altijd onze drukste maand. Iedereen komt neuzen tussen de recepten om een lekker kerstdiner te maken. Het is logisch dat de Top-10 van december altijd feestelijke gerechten kent. En de Oud & Nieuw doet er nog een schepje bovenop.

Maar hoewel 'bijzonder' soms betrekkelijk is, want we vinden toch een paar klassiekers ertussen. Recepten met kalkoen en kip. Uiteraard ook zalm in de Top-10. En de kreeft lijkt ook een typisch kerstgerecht te worden.

Kalkoen gevuld met gehakt en paddestoelen
Kalkoenfilet met cranberrysaus
Kipcocktail 1
Luikse wafels
Gekookte Kreeft
Aardappelgratin
Haricot verts met bacon
Kniepertjes uit Overijssel
Zalmmousse op bedje van salade
Ragout van kip
 
November 2007
 
Irish Coffee
Uiensoep
Hartige taart met prei
Erwtensoep
Basisrecept - Gehaktballen
Kruidige venkelsoep
Ratatouille
Andijvie geroerbakken
Zuurkool met ananas uit de oven
Patates Karniyarik / Turkse aardappelschotel

Opnieuw 3 soepen in deze Top-10. Het wordt ondertussen meer regel dan uitzondering. Irish Coffee pikt de 1e plek in. Deze koffie met Ierse whisky scoort elke maand hoog in de Top-lijst. Het is dan ook een prima afsluiter van een goede maaltijd.

Ratatouille doet het ook al het hele jaar goed, maar dat komt door de tekenfilm van Pixar die dit jaar is uitgekomen.

Voor de rest is de Top-10 redelijk onopvallend, met een beetje een nadruk op ovenschotels.

 

 
Oktober 2007
 

De zomer is voorbij. Tijd voor stampotten, ovenschotels en wat zwaardere kost.De website heeft ook weer een winterjasje aangetrokken.

Klassiekers voor oktober zijn de recepten voor pompoenen en kastanjes. De oogst cq buit is binnen, maar wat doen we er vervolgens mee?

Opnieuw 2 soepen in de Top-10 ... ze zijn er ondertussen niet meer uit weg te denken

Het wordt tijd om weer vooruit te kijken naar de feestdagen. Als je Christmas Pudding wilt maken, dan moet je al bijna aan de slag!

Rauwe andijvie stamppot
Romige mosterdsoep
Aardappel-gehakt-gratin
Pompoensoep
Kastanjepuree
Witlof-ham-schotel
Chili con carne
Kip kerrie
Gehaktballen op z'n Frans
Macaroni met ham en kaas
 
September 2007
 
Aardappel groente schotel
Pirasa Boregi (preischotel)
Tomatencremesoep
Prei in roomsaus
Broccolisoep
Spinaziesoep met creme fraiche
Fruittaart van de bakplaat
Spaghetti Bolognese
Gebakken forel
Rauwe witlof salade

In september lijkt het er altijd op alsof iedereen de groente- en fruitoogst van de afgelopen zomer nog snel even binnen haalt. Iedereen heeft dan een overvloed aan groente die nog even verwerkt moet worden. Vandaar een lekker mix met van alles-en-nog-wat, maar groenten springen er echt boven uit.

Dat verklaart misschien ook de bijzondere soepen. Maar liefst 3x groentesoepen zijn doorgedrongen tot de Top-10: broccoli, tomaten en spinazie.

 

 
Augustus 2007
 

Nog steeds geen zomer. Voor dit jaar moeten we het maar vergeten (hoewel de forel op de barbecue de eer verdedigd!).

Opvallend zijn de bami goreng en nasi goreng. Het is niet altijd goed aan te geven waarom iets ineens scoort. Mogelijk heeft dit te maken met de intensieve reclamecampagne van een heel bekende leverancier van oosterse produkten. Wat dat aan gaat kun je je nog uitleven bij ons.

Voor de rest weinig opvallends. Mosselen verwachten gewoon in deze tijd van het jaar, net als de pompoen (hoewel een beetje vroeg)

Salade nicoise
Snelle quiche met preivulling
Kip-mangosalade
Gebakken forel
Gebakken aubergine
Forel op de barbeque
Bami Goreng
Pompoensoep
Nasi goreng
Gekookte mosselen met romige knoflooksaus