Top-10 recepten per maand 2007
 

Hieronder staat de Top-10 van best bekeken recepten per maand. Recepten die de voorgaande 3 maanden in de Top-10 hebben gestaan worden niet herhaald. Doordat veel bezoekers de Top-10 links volgen zouden deze elke maand blijven terugkeren in de Top-10.

Let op: doordat de culinaire site zomers andere recepten bevat dan 's winters zullen niet alle links werken. In de wintermaanden werken de links van de zomermaanden niet altijd. In de zomermaanden is dat natuurlijk net andersom.

December 2007
 
 

December is altijd onze drukste maand. Iedereen komt neuzen tussen de recepten om een lekker kerstdiner te maken. Het is logisch dat de Top-10 van december altijd feestelijke gerechten kent. En de Oud & Nieuw doet er nog een schepje bovenop.

Maar hoewel 'bijzonder' soms betrekkelijk is, want we vinden toch een paar klassiekers ertussen. Recepten met kalkoen en kip. Uiteraard ook zalm in de Top-10. En de kreeft lijkt ook een typisch kerstgerecht te worden.

Kalkoen gevuld met gehakt en paddestoelen
Kalkoenfilet met cranberrysaus
Kipcocktail 1
Luikse wafels
Gekookte Kreeft
Aardappelgratin
Haricot verts met bacon
Kniepertjes uit Overijssel
Zalmmousse op bedje van salade
Ragout van kip
November 2007
 
Irish Coffee
Uiensoep
Hartige taart met prei
Erwtensoep
Basisrecept - Gehaktballen
Kruidige venkelsoep
Ratatouille
Andijvie geroerbakken
Zuurkool met ananas uit de oven
Patates Karniyarik / Turkse aardappelschotel

Opnieuw 3 soepen in deze Top-10. Het wordt ondertussen meer regel dan uitzondering. Irish Coffee pikt de 1e plek in. Deze koffie met Ierse whisky scoort elke maand hoog in de Top-lijst. Het is dan ook een prima afsluiter van een goede maaltijd.

Ratatouille doet het ook al het hele jaar goed, maar dat komt door de tekenfilm van Pixar die dit jaar is uitgekomen.

Voor de rest is de Top-10 redelijk onopvallend, met een beetje een nadruk op ovenschotels.

 

 
 
Oktober 2007
 
 

De zomer is voorbij. Tijd voor stampotten, ovenschotels en wat zwaardere kost.De website heeft ook weer een winterjasje aangetrokken.

Klassiekers voor oktober zijn de recepten voor pompoenen en kastanjes. De oogst cq buit is binnen, maar wat doen we er vervolgens mee?

Opnieuw 2 soepen in de Top-10 ... ze zijn er ondertussen niet meer uit weg te denken

Rauwe andijvie stamppot
Romige mosterdsoep
Aardappel-gehakt-gratin
Pompoensoep
Kastanjepuree
Witlof-ham-schotel
Chili con carne
Kip kerrie
Gehaktballen op z'n Frans
Macaroni met ham en kaas
 
September 2007
 
Aardappel groente schotel
Pirasa Boregi (preischotel)
Tomatencremesoep
Prei in roomsaus
Broccolisoep
Spinaziesoep met creme fraiche
Fruittaart van de bakplaat
Spaghetti Bolognese
Gebakken forel
Rauwe witlof salade

In september lijkt het er altijd op alsof iedereen de groente- en fruitoogst van de afgelopen zomer nog snel even binnen haalt. Iedereen heeft dan een overvloed aan groente die nog even verwerkt moet worden. Vandaar een lekker mix met van alles-en-nog-wat, maar groenten springen er echt boven uit.

Dat verklaart misschien ook de bijzondere soepen. Maar liefst 3x groentesoepen zijn doorgedrongen tot de Top-10: broccoli, tomaten en spinazie.

 

 
 
Augustus 2007
 
 

Nog steeds geen zomer. Voor dit jaar jaar moeten we het maar vergeten (hoewel de forel op de barbecue de eer verdedigd!).

Opvallend zijn de bami goreng en nasi goreng. Het is niet altijd goed aan te geven waarom iets ineens scoort. Mogelijk heeft dit te maken met de intensieve reclamecampagne van een heel bekende leverancier van oosterse produkten. Wat dat aan gaat kun je je nog uitleven bij ons.

Voor de rest weinig opvallends. Mosselen verwachten gewoon in deze tijd van het jaar, net als de pompoen (hoewel een beetje vroeg)

Salade nicoise
Snelle quiche met preivulling
Kip-mangosalade
Gebakken forel
Gebakken aubergine
Forel op de barbeque
Bami Goreng
Pompoensoep
Nasi goreng
Gekookte mosselen met romige knoflooksaus
 
Juli 2007
 
Courgettesoep
Hartige taart met prei
Mosselen (Vlaamse)
Courgette gevuld met gehakt en ham
Aardappelsalade met bieslookdressing
Uiensoep
Bladerdeegkoek met pruimen
Maaltijdsalade met kip, bleekselderij en sinasappels
Witlof-ham-schotel
Griekse aubergineschotel

Opnieuw geen super-zomer in de Top-10. Net als buiten dus. Er worden wel typisch zomerse ingrediŽnten verwerkt, zoals courgette, aubergine en pruimen. Maar het blijft ver achter bij de Top-10 van juli 2006 toen Europa een maand lang een hittegolf kende. Toen was er vooral behoefte aan drank en ijs. Nu zijn het vooral soepen en schotels.

De mosselen zijn er ook weer. Probeer ze eens anders, zoals bij deze gerechten met mosselen.

De meeste gerechten in deze Top-10 zijn trouwens wel 'snelle' gerechten. Want in de vakantieperiode nemen we ook graag de tijd voor andere dingen dan koken. Aangezien de vakantietijd nog niet om is geven we alle snelle gerechten op een rij.

 

 
 
Juni 2007
 
 

Ratatouiille op de 1e plek in de Top-10! Eerlijk gezegd wijten we het een beetje aan het uitkomen van de Disney/Pixar film 'Ratatouille' in het buitenland. Vanaf augustus bij ons in de bioscoop te zien!

De Top-10 doet verder matig zomers aan. Salades scoren hoog maar het is duidelijk dat het buiten niet écht zomer is. Als het buiten kwakkelt, dan kwakkelt onze Top-10 net zo hard mee.

Is er nu echt sprake van een trend? Al maandenlang staan er volop vegetarische gerechten in de Top-10. Echte vlees- of visgerechten ontbreken al tijden. We vinden vlees en vis voornamelijk terug als ingrediënt, maar niet als apart gerecht. Wanneer had jij voor het laatst een lapje vlees op je bord?

Ratatouille
Tonijnsalade
Andijvie geroerbakken
Pilaf
Tuinbonen Cheribon
Rauwe witlof salade
Gado gado
Aardbeientaart
Couscous salade
Kruidige venkelsoep
 
Mei 2007
 
Asperges met ham, eieren en Hollandaisesaus
Rabarbertaart
Turkse pizza
Basisrecept - Gehaktballen
Aspergeroomsoep
Irish Coffee
Kabeljauw uit de oven
Chili con carne
Aardbeientaart met poedersuiker
Asperges met ei

Mei is onbetwist dť aspergemaand. Net als voorgaande jaren wordt er volop gezocht naar recepten met asperges. Terecht, want het blijft een koninklijke groente.

Het lijkt wel of de verwijzingen naar de Top-10's uit eerdere jaren, een soort 'self-fulfilling prophecy' kent. Iedereen bekijkt de recepten die vorig jaar hoog eindigden, waardoor deze vanzelf opnieuw in de Top-10 komen. Rabarbertaart is daar een aardig voorbeeld van.

Buiten het basisrecept voor gehaktballen ontbreken opnieuw echte vleesgerechten. Het wordt hoog tijd dat de barbecue weer aan kan!

 
 
April 2007
 
Pastasalade met kaas/ananas
Salade uit Nice
Banaanmelk-shake
Kip-mangosalade
Gepofte aardappel uit de magnetron
Salade van vlindermacaroni
Aubergineschotel met tomaten en kaas
Marinade voor kip en kalkoen
Gebakken aubergine
Salade Nicoise

Normaal gesproken trekt deze website pas eind mei een 'zomers' jasje. Voor deze april was dat veel te laat. De hele maand leek het al volop zomer met maar liefst 7 zomerse dagen boven de 25 graden. De Top-10 van deze maand laat dat beeld ook zien: enorm veel zomerse salades en een frisse shake. Zelfs de gepofte aardappel heeft zijn weg gevonden (weliswaar uit de magnetron, maar dat komt waarschijnlijk door het gebrek aan specifieke gerechten voor de barbecue).

We hebben het zomerjasje van de website maar eerder uit de kast gehaald. Vanaf nu dus weer volop zomers gerechten!

Het valt trouwens ook op dat er steeds meer vegetarische gerechten in de Top-10 komen. Samen met de constatering van voorgaande maanden dat er minder vlees- of visgerechten in de Top-10 zou je kunnen denken dat er minder vlees- en vis gegeten wordt. We zullen het de komende maanden zien, als de barbeque weer regelmatig staat te gloeien.

 

 
 
Maart 2007
 
 

Vorige maand noemde ik al de soep-trend van 2006. Ook in 2007 zet die trend stevig door: de 1e plek in deze Top-20 is voor een soep en zelfs de meer speciale soep op basis van courgette is heeft een plekje veroverd.

Het lijkt er ook op dat de gerechten langzaamaan weer iets exotischer worden. Dromen we al van vakanties in verre landen?

Opnieuw ontbreken de traditionele vlees- en visgerechten in de vorm van een lapje vlees of een lekker bereidde vis. Er wordt natuurlijk wel vlees gebruikt bij de bereiding van gerechten, maar dan is het een van de ingrediŽnten en geen specifiek vleesgerecht.

Hartige taart met prei
Uiensoep
Spaghetti Bolognese
Maaltijdsalade met kip, bleekselderij en sinasappels
Florentijnse lasagne
Boeuf bourguignon
Courgettesoep
Kip kerrie
Taco's met gehakt
Aardappelsalade met bieslookdressing
 
Februari 2007
 
Ratatouille
Pilaf
Witlof-ham-schotel
Patates Karniyarik
Andijvie geroerbakken
Witlofschotel met kaassaus
Aardappel groente schotel
Rauwe witlof salade
Kruidige venkelsoep
Tonijnsalade

Veel schotels en eenpansgerechten in deze Top-10 van februari. Trouwens ook opvallend veel groenten, met witlof als uitschieter. Echte specifieke vlees- of visgerechten ontbreken.

Vorige jaar was de opvallende trend dat in elke Top-10 een soep voorkwam. Wordt deze draad nu weer opgepikt? In ieder geval eens een lekkere andere soep, passend bij het seizoen.

 

 
 
Januari 2007
 
 

Na het culinaire geweld van december nu weer een meer dagelijkse Top-10. Het is een zeer divers geheel met eigenlijk van alles en nog wat. Al met al wel een duidelijke winterse Top-10, want er zijn heel veel ovengerechten (oven en ovenschotels) bij. Iets dat we in de zomerse maanden niet snel zullen zien.

De seizoengroente blijft uiteraard goed scoren(zoals rode kool, andijvie, prei en witlof) .

Het basisrecept voor gehaktballen is een vreemde verschijning. Je zou toch verwachten dat iedereen ondertussen wel een gehaktbal kan draaien. Aan de andere kant voor ons een aanwijzing dat er behoefte is aan basisrecepten.

Hartige taart met prei
Basisrecept - Gehaktballen
Aardappel-gehakt-gratin
Kabeljauw uit de oven
Turkse pizza
Diverse wafels
Rode kool met appeltjes
Ovenschotel met witlof, ham en banaan
Rauwe andijvie stamppot
Chili con carne