culinaire zaken .nl |
Kniepertjes uit Overijssel (Traditioneel Overijssels nieuwjaarsrecept) | |||
Soort gerecht | Banket en gebak | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 20 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:30 Bereiding : 00:30 | |
Indelingen | Brood En Banket | Oud & Nieuw | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
250 200 125 1 0.50 1.50 |
gram gram gram stuks theelepel deciliter |
bloem suiker boter (room-) ei (kip) kaneel (poeder) water | ||
Voor- berei- ding |
Kniepertjes is Overijssels voor knijpertjes. Deze naam heeft te maken met het wafelijzer waarin de kniepertjes worden gebakken. Door het stevige deeg moeten beiden delen van het wafelijzer krachtig op elkaar geknepen worden om het ijzer dicht te krijgen. Verwarm het water en los de suiker hierin op. Laat de boter in het suikerwater langzaam smelten. Klop het ei los in een kommetje. Zeef de bloem boven een kom en voeg het ei en de kaneel toe. Voeg beetje bij beetje het suikermengsel toe en blijf roeren tot een glad beslag ontstaat. Dek de kom af en laat het deeg een nachtje rusten. | |||
Berei- ding |
Verhit een rond wafelijzer en vet deze in. Maak van het deeg een bolletje net iets kleiner dan een ping-pong balletje. Knijp (kniep) het ijzer dicht en bak de wafel in 1 a 2 minuten op half hoog vuur (halve warmte bij een electrisch wafelijzer) gaar. Als je een conische vorm voorhanden hebt dan wikkel je de warme wafel om die vorm. Anders gebruik je de steel van een houten lepel. Laat de wafel zo afkoelen. Vul de wafels voor het opdienen met geklopte slagroom en bestrooi ze eventueel met poedersuiker.. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 532 KiloJoules 127 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 21 gram 2 gram 0 gram |