culinaire zaken .nl |
Christmas-pudding (Een traditioneel Engels recept) | |||
Soort gerecht | Nagerecht | Herkomst | Engeland | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:40 Bereiding : 04:00 | |
Indelingen | Feestelijk | Bewerkelijk | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
300 250 250 60 60 250 250 125 50 50 3 - - - - - 4 1 1 1 |
gram gram gram gram gram gram gram gram gram gram deciliter naar smaak naar smaak naar smaak naar smaak naar smaak stuks eetlepel eetlepel eetlepel |
runderniervet suiker (riet-) rozijn sukade oranjesnippers krent broodkruim (wit) bloem gember (geconfijt) amandel (schaafsel) melk kaneel (poeder) kruidnagel (poeder) nootmuskaat gember (poeder) zout ei (kip) rum boter (bak-) bloem | ||
Voor- berei- ding |
Snij de gember fijn. Hak de sukade fijn. Een Christmaspudding wordt ook wel plum-pudding genoemd. Het is een bijzonder gerecht waar je minstens 4 weken voordat je de pudding wilt opeten (normaal gesproken met kerstmis uiteraard) aan moet beginnen. Dus terwijl wij met ons hoofd nog bij de sinterklaassurprises zijn staat de pudding al op smaak te komen. Maal het niervet in een vleesmolen, zeef de bloem, was de krenten en rozijnen en droog ze in een doek. Werk vervolgens alle ingredi#nten zeer goed door elkaar in een kom. Zet de kom weg op een koele plaats. Haal de kom af en toe te voorschijn en werk de massa dan telkens goed door elkaar. | |||
Berei- ding |
Neem een schone doek (zonder geurtjes van wasmiddel, kast of iets dergelijks). Wrijf het midden van de doek in met boter en strooi er een laagje bloem over (om de doek ondoordringbaar te maken). Vorm van het puddingdeeg een bal, leg die op de doek en vouw de doek dicht. Knoop de punten stevig vast. Zorg ervoor dat er tussen het deeg en de knoop ruimte overblijft. Leg onder in een pan een bord of een treeftje. Vul de pan met kokend water en laat daarin de pudding circa 4 uur zachtjes koken. Plum-Pudding wordt meestal warm, maar ook wel koud opgediend. Versier de pudding met hulstakjes, stuif er poedersuiker over en giet er goed voorverwarmde rum op. Steek de damp daarvan aan en zet de pudding op tafel. (Bedenk dat je alleen een goede kwaliteit rum van voldoende hoog alcoholgehalte (bijvoorbeeld Stroh) kan aansteken en zorg er vooral voor dat de rum voordat je hem aansteekt goed en voldoende warm is. Desgewenst kan er een rumsaus (vanillesaus met eieren en rum) bij gegeven worden. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 8197 KiloJoules 1952 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 238 gram 28 gram 11 gram |