culinaire
zaken
.nl
Christmas-pudding
(Een traditioneel Engels recept)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
300
250
250
60
60
250
250
125
50
50
3
-
-
-
-
-
4
1
1
1
gram
gram
gram
gram
gram
gram
gram
gram
gram
gram
deciliter
naar smaak
naar smaak
naar smaak
naar smaak
naar smaak
stuks
eetlepel
eetlepel
eetlepel
runderniervet
suiker (riet-)
rozijn ingrediënt info
sukade
oranjesnippers
krent ingrediënt info
broodkruim (wit)
bloem ingrediënt info
gember (geconfijt) ingrediënt info
amandel (schaafsel) ingrediënt info
melk ingrediënt info
kaneel (poeder)
kruidnagel (poeder) ingrediënt info
nootmuskaatingrediënt info
gember (poeder) ingrediënt info
zout
ei (kip)ingrediënt info
rum
boter (bak-)
bloem ingrediënt info
Voor-
berei-
ding
Snij de gember fijn. Hak de sukade fijn. Een Christmaspudding wordt ook wel plum-pudding genoemd. Het is een bijzonder gerecht waar je minstens 4 weken voordat je de pudding wilt opeten (normaal gesproken met kerstmis uiteraard) aan moet beginnen. Dus terwijl wij met ons hoofd nog bij de sinterklaassurprises zijn staat de pudding al op smaak te komen.
Maal het niervet in een vleesmolen, zeef de bloem, was de krenten en rozijnen en droog ze in een doek. Werk vervolgens alle ingredi#nten zeer goed door elkaar in een kom. Zet de kom weg op een koele plaats. Haal de kom af en toe te voorschijn en werk de massa dan telkens goed door elkaar.
Berei-
ding
Neem een schone doek (zonder geurtjes van wasmiddel, kast of iets dergelijks). Wrijf het midden van de doek in met boter en strooi er een laagje bloem over (om de doek ondoordringbaar te maken). Vorm van het puddingdeeg een bal, leg die op de doek en vouw de doek dicht. Knoop de punten stevig vast. Zorg ervoor dat er tussen het deeg en de knoop ruimte overblijft. Leg onder in een pan een bord of een treeftje. Vul de pan met kokend water en laat daarin de pudding circa 4 uur zachtjes koken.
Plum-Pudding wordt meestal warm, maar ook wel koud opgediend. Versier de pudding met hulstakjes, stuif er poedersuiker over en giet er goed voorverwarmde rum op. Steek de damp daarvan aan en zet de pudding op tafel. (Bedenk dat je alleen een goede kwaliteit rum van voldoende hoog alcoholgehalte (bijvoorbeeld Stroh) kan aansteken en zorg er vooral voor dat de rum voordat je hem aansteekt goed en voldoende warm is.

Desgewenst kan er een rumsaus (vanillesaus met eieren en rum) bij gegeven worden.
Voedings-
waarde
Energie8197 KiloJoules
1952 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
238 gram
28 gram
11 gram