gember |
Gember is afkomstig van de wortelstok van een plant. In de Oosterse keuken wordt gember vrij veel in verse vorm toegepast. In Nederland en Belgie is deze verse soort ook meer en meer verkrijgbaar, maar nog heel vaak maken we gebruik van de ingemaakte gember. Gember wordt zowel toegepast in zoete als hartige gerechten. De smaak is vrij overheersend Verse gemberVerse gember wordt heel fijn gesneden of geraspt tijdens het koken aan een gerecht toegevoegd. De te gebruiken hoeveelheid wordt meestal aangeduid in centimeters. Daarmee wordt bedoeld: een stukje van de wortelstok.Geconfijte gemberBij geconfijte gember wordt de wortelstok in blokjes gesneden (iets kleiner dan een dobbelsteen) en vervolgens ingemaakt. De hoeveelheid in recepten wordt vaak aangeduid met 'nootje'. Hiermee wordt een blokje ingemaakte gember bedoeld. Het vocht waarin de geconfijte gember wordt bewaard bevat vrij veel suiker. Omdat de gember veel smaak en aroma aan het inmaakvocht afstaat wordt dit vocht ook wel gembersiroop genoemd. Deze gembersiroop is goed te gebruiken in bijvoorbeeld salades.StemgemberDe stemgember is afkomstig van dezelfde plant als de gewone gember, maar er wordt gebruik gemaakt van de jonge stengelachtige wortelstok en niet van de vertakte oudere knol. Hierdoor is stemgember veel milder van smaak. |