amandel |
Amandelen behoren tot de familie van de roosachtigen. Ze bevatten sporen van blauwzuur (waterstofcyanide), een vergif, dat door sterke verhitting onschadelijk wordt. Hoe meer blauwzuur ze bevatten, des te bitterder ze smaken. Bittere amandelen zijn daarom voor kleine kinderen niet geschikt. Ze zijn moeilijker verkrijgbaar dan zoete. Ze zijn het belangrijkste ingredient van bitterkoekjes. Zoete amandelen vormen de basis van marsepein en amandelspijs. In goedkope versies van deze producten worden ze ook wel vervangen door abrikozenpitten, die een vergelijkbare smaak hebben. Het stevige, donkere velletje zorgt ervoor dat de amandel ook na het kraken niet snel ranzig wordt. Dit velletje is makkelijk te verwijderen. De zachte, zoetige smaak van deze blanke noot komt vooral in fijne gerechten en gebak tot zijn recht. Voor alledaagse gerechten en gekruid gebak worden amandelen ongepeld gemalen, het velletje bevat ook voedingsstoffen (mineralen). |