culinaire zaken .nl |
Kip in donkere saus (Pollo en mole negro) | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Mexico | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:45 Bereiding : 00:45 | |
Indelingen | Kip/kalkoen | |||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1.25 2 150 50 50 5 30 4 3 3 3 2.50 1 1 1 1 1 0.25 1 |
kilogram deciliter gram gram gram centiliter gram eetlepel eetlepel stuks eetlepel centimeter stuks eetlepel teentje eetlepel stuks theelepel theelepel |
kip bouillon (kippen-) tomaat rozijn amandel water chocolade (bitter) sesamzaad peper (rood,gedroogd) kruidnagel olie kaneel (stokje) paprika (groen) puree (tomaten-) knoflook peterselie (vers) ui koriander (zaad) anijs (zaad) | ||
Berei- ding |
Doe de verkruimelde rode pepers in en kom en schenk er het warme water over. Laat de peper ongeveer 40 minuten weken. Rooster het sesamzaad al omscheppend in een niet ingevette koekepan op matig vuur tot het een mooi bruine kleur heeft. Haal de zaadjes daarna uit de pan en rooster vervolgens al omscheppend, de kruidnagels, het stukje pijpkaneel, de korianderzaadjes en de anijszaadjes, ongeveer 30 seconden in de pan. Haal de kruiden uit de pan. Verhit in de pan de olie en bak hierin al omscheppend de amandelen ongeveer 2 minuten tot ze bruin zijn. Haal de amandelen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Voeg al roerende de rozijnen aan het hete vet toe en bak ze tot ze openbarsten. Haal de rozijnen met de schuimspaan uit de pan. Bestrooi de kipstukken met zout en bak ze rondom in het hete vet mooi bruin. Haal de kip uit de pan. Hak de rozijnen fijn. Voeg de amandelen toe en hak deze mee. Voeg de stukken ui en het teentje knoflook toe en maal alles fijn. Maal de helft van het sesamzaad en het kruidnagelmengsel tot een fijn poeder. Voeg het poeder aan het amandel-rozijnenmengsel toe. Voeg de geweekte pepertjes, het weekwater van de peper, de tomatenpuree en de stukjes paprika toe en pureer het geheel tot een smeuige massa. Verwarm de puree in een pan, voeg de stukjes chocolade toe en laat deze al roerende smelten. Voeg al roerende scheutje bij scheutje de bouillon toe en laat de saus aan de kook komen. Voeg de kip aan de saus toe, temper het vuur, doe een deksel op de pan en laat de kip ongeveer 45 minuten zachtjes in de saus stoven tot hij warm is. Leg de kip op een schaal en schenk de saus erover. Bestrooi het gerecht met de rest van de sesamzaadjes en garneer het met stukjes tomaat en peterselie. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 0 KiloJoules 0 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 0 gram 0 gram 0 gram |