sesamzaad |
AlgemeenSesamzaad is een van de oudste zaden die door de mens wordt gebruikt. Niemand weet exact wat de originele herkomst van sesamzaad is. Wel is bekend dat de oude Egyptenaren sesamzaad gebruikten om meel van te maken. Ook de Romeinen gebruikten al sesamzaad voor hun broden en van de Chinezen weten we dat ze al minstens 5000 jaar gebruik maken van sesamzaad. Vandaag de dag wordt sesamzaad verbouwd in Azië, Noord-Afrika en Centraal-Amerika. Het oogsten gebeurt nog steeds zoals dat in de oudheid ook gebeurde. De zaaddozen van de plant drogen uit waardoor ze openspringen. Er is dan nog veel handwerk nodig om te voorkomen dat zaden verloren gaan. Verwerken van sesamzaadNa het oogsten wordt het zaad gereinigd en gepeld. Dit proces is tegenwoordig doorgaans gemechaniseerd. Tijdens de eerste stap in het reinigingsproces wordt met lucht allerlei ongerechtigdheden weggeblazen. In de tweede stap wordt het zaad gewassen. Het pellen van het zaad gebeurt in een grote trommel. Als het zaad gepeld is wordt door een elektronische sorteermachine de zaden met een afwijkende kleur verwijderd. Gepeld sesamzaad is veel kleiner dan ongepeld. GebruikSesamzaad wordt veelal in kleine hoeveelheden gebruikt in salades of andere bijgerechten. In de supermarkt vindt je sesamzaad in kleine verpakkingen (zakjes of potjes) meestal in de buurt van de kruiden en specerijen. Sesamzaad kan ook tot een pasta vermalen worden. Deze sesampasta is te vinden in het delicatessenvak van de betere supermarkt of bij de delicatessenwinkel. In buitenlandse recepten kom je sesampasta soms tegen onder de naam: tahini. Het sesamzaad in de winkel is doorgaans 'rauw'. Als in een recept het ingrediët 'geroosterd sesamzaad' wordt genoemd dan zul je het dus zelf moeten roosteren. Neem hiervoor een (antiaanbak)pan en verhit deze. Strooi de gewenste hoeveelheid sesamzaad in de pan. Voeg geen vet toe. Roer het zaad twee minuten over de bodem van de pan. Let er op dat het sesamzaad niet te heet wordt. Soorten sesamzaad- Natuurlijk sesamzaad - Geroosterd natuurlijk sesamzaad - watergepeld sesamzaad - mechanisch gepeld sesamzaad |