culinaire zaken .nl |
Pot au feu (Franse stoofpot van groenten en vlees) | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Frankrijk | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
400 300 250 1 100 50 25 25 5 4 2 2 2 1.50 1 1 1 1 1 1 0.25 - - - |
gram gram gram deciliter gram gram gram gram stuks stuks teentje stuks eetlepel theelepel stuks stengel stuks stuks stuks stuks bosje naar smaak naar smaak naar smaak |
kip (drumstick) kalfslap kool (wit) melk (halfvol) rundersaucijs wortel bloem boter (bak-) peperkorrel ui (sjalot) knoflook kruidnagel peterselie mosterd laurier (blad) selderij (bleek-) ui bouillon (tablet) prei wortel ui (bos-) tijm zout peper | ||
Berei- ding |
Bereiden: Peen en bleekselderij schoonmaken, wassen en in plakjes snijden. Ui pellen en kruidnagels erin steken. 1 Teentje knoflook pellen. Groenten met knoflook, laurierblaadje, tijm, 3 takjes peterselie, peperkorrels en zout in schaal doen en 0.5 bouillontablet erboven verkruimelen, 6 deciliter water erop schenken en afgedekt in circa 20 minuten op half vermogen laten trekken. Intussen bosuitje (1 stuks) pellen en in ringetjes snijden. Boter in litermaat in circa 1 minuut op vol vermogen laten smelten. Ander teentje knoflook pellen en erboven uitpersen. Bosui en bloem erdoor roeren. Melk en 2 deciliter water toevoegen. Rest van bouillontablet erboven verkruimelen. Afgedekt in circa 4 a 5 minuten op vol vermogen aan de kook brengen. Saus met garde gladroeren. Op smaak brengen met mosterd. Bouillon zeven en terugdoen in schaal (groenten worden niet gebruikt). Kalfslapjes, drumsticks en sosijsjes toevoegen. Afgedekt in circa 8 a 10 minuten op vol vermogen tegen de kook aanbrengen. circa 15 minuten op kwart vermogen laten trekken. Intussen worteltjes (12 stuks) schoonmaken, wassen en in stukken van circa 4 centimeter dik snijden. Sjalotjes pellen (grote halveren), prei schoonmaken, wassen en in stukken van circa 4 centimeter lang snijden. Wortel, sjalot, prei en witte kool door vleesmengsel scheppen. Afgedekt in circa 8 a 10 minuten op vol vermogen tegen de kook aan laten komen. circa 10 minuten laten rusten. Intussen rest van peterselie in kopje fijnknippen. Pot au feu op smaak brengen met zout en peper. Met schuimspaan vlees en groenten overscheppen in andere schaal en 2 juslepels bouillon erover schenken. Pot au feu garneren met peterselie. Rest van bouillon overdoen in juskom. Mosterdsaus in circa 1 a 2 minuten op vol vermogen opnieuw verwarmen. Saus en bouillon apart bij pot au feu serveren. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2356 KiloJoules 561 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 31 gram 45 gram 6 gram |