culinaire zaken .nl |
Wijngaardslakken uit de oven (Escargots au gratin) | |||
Soort gerecht | Voorgerecht | Herkomst | Frankrijk | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:45 Bereiding : 00:40 | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
3 50 4 4 3 3 2 2 1 0.50 - - |
deciliter gram teentje dozijn stuks eetlepel eetlepel stuks eetlepel eetlepel naar smaak naar smaak |
wijn (wit,droog) champignon knoflook slak (wijngaard-,blik) ui (sjalot) olie (olijf-) peterselie (vers) eidooier venkel meel (paneer-) zout peper | ||
Berei- ding |
Pel en snipper de sjalotjes. Pel de knoflook, pers de teentjes knoflook uit en roer de peterselie erdoor. Maak de champignons schoon, spoel ze af onder koud water en hak ze fijn. Laat de slakken uitlekken en vang het vocht op. Verhit de olie in een flinke braadpan en fruit de slakken al roerende een paar minuten. Draai het vuur laag en voeg, steeds al roerend, de ui, de helft van het knoflookmengsel en de fijngehakte champignons toe. Breng het geheel op smaak met zout en peper en blus het af met de wijn en het slakkevocht. Bind de takjes venkel bij elkaar met een draadje en leg ze in de saus. Sluit de pan en laat alles 40 minuten zachtjes koken. Open, als de saus te dun blijft, de pan 10 minuten voor het einde van de kooktijd en laat de saus iets inkoken. Roer 2 theelepels paneermeel door de saus en haal de pan van het vuur. Klop de eierdooiers los in een kommetjes, roer er enkele lepels saus door en giet dan al roerende het mengsel bij de rest van de saus. Neem de venkeltakjes eruit. De saus is nu dik. Vul de slakkehuizen ieder met een slak en wat saus. Leg ze op ovenvaste slakkenbordjes of in een grote, ovenvaste schaal. Maak hierin een bodem van zout, waarin de slakkehuizen met de opening naar boven worden vastgezet, om ze niet te laten omvallen. Roer de rest van de paneermeel door de rest van het knoflookmengsel en verdeel het over de slakkehuisopeningen. Laat op elke opening nog een druppel olie vallen. Zet de bordjes of de schaal 10 minuten onder de hete grill. Serveer de slakken met stokbrood en een rose. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 870 KiloJoules 207 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 5 gram 4 gram 1 gram |