sla |
De laatste jaren is het assortiment slasoorten enorm uitgebreid. Sla is er in uiteenlopende vormen in talloze rode en groene tinten of combinaties ervan. Sla is tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar en wordt voor een deel in eigen land geteeld en voor een groot deel geimporteerd uit Frankrijk (vooral bijzondere soorten), Spanje, Italie, Belgie en Israel. We laten er een aantal de revue passeren, waarbij we per slasoort direct alle bijzonderheden vermelden. Droog alle slasoorten na het wassen in een slacentrifuge. De bladeren worden op deze manier goed droog en kneuzen nauwelijks. Slasoorten bevatten weinig calorien. IJsbergslaIJsbergsla of ijssla werd aan het einde van de vorige eeuw geintroduceerd in de Verenigde Staten onder de naam iceberg. IJsbergsla vormt een dichte krop. De bladeren zijn lichtgroen van kleur. De bladeren zijn stevig, knapperig en iets doorzichtig, zodat het lijkt alsof ze bevroren zijn. De smaak is pittiger en geuriger dan die van kropsla. Er bestaat ook rode ijsbergsla. IJbergsla is enorm populair geworden en heeft de plaats ingenomen van kropsla. Een variant op ijsbergsla is crispsla. Crispsla vormt een open krop met krullerige en knapperige bladeren. IJsbergsla is goed houdbaar. Ingepakt in plastic folie is verse ijsbergsla ca. 1 week houdbaar in de koelkast.Verwijder eventueel de stronk, dit verlengt de houdbaarheid. Bij aankoop moet ijsbergsla fris van kleur zijn. Als de stronk bruinachtig van kleur is, dan is de sla niet vers meer. Is de stronk wit van kleur, dan is dit een teken van versheid, wat trouwens voor alle kropvormende slasoorten geldt. Verwijder voor het gebruik de lelijke bladeren. Snijd de krop in vieren en vervolgens met een scherp mes in reepjes. Leg ijsbergslablaadjes tussen belegde sandwiches, dan blijven de boterhammen lekker fris. IJbergsla combineert goed met fruit in salades. Reepjes ijsbergsla passen goed in aardappelpuree met stukjes kaas en uitgebakken spekjes. IJbergsla kan ook worden gestoofd in boter. BataviaBatavia is een oude slasoort en eigenlijk de voorvader van ijsbergsla. Batavia lijkt qua vorm op kropsla. Het blad is sterk gebobbeld en heeft een gegolfde vorm. Hij is er in lichtgroene en rood-bruine tinten. De bladstructuur lijkt op die van ijsbergsla maar mist het knapperige. De smaak is neutraal. Scheur de sla na het wassen in stukjes. De houdbaarheid is 2 a 3 dagen in de koelkast. Verpak de sla in een open plastic zak.Lollo rossa en lollo biondaLollo rossa en lollo bionda vormen een losse krop. Deze slasoorten hebben sterk gekroesd blad. Lollo rossa is de rode variant en lollo bionda de groene. Scheur de bladeren zo nodig na het wassen in kleinere stukken. De smaak is neutraal. Lollosoorten zijn na aankoop 2 a 3 dagen houdbaar in de koelkast. Verpak de sla in een open plastic zak.EikebladslaEikebladsla vormt een zeer losse krop. De bladeren zijn sterk ingesneden en hebben iets weg van een eikeblad. Eikebladsla heeft meestal een rood-bruine kleur, er bestaat echter ook een groene variant. Het blad is maIs en zacht en heeft een licht nootachtige smaak. Combinaties met nootjes doen het goed. Of maak eens gebruik van walnotenolie in een dressing. Verpakt in een open plastic zak. is eikebladsla 2 dagen houdbaar in de koelkast.Romaanse slaRomaanse sla wordt ook wel Romeinse sla genoemd of romaine. De sla behoort tot het type bindsla. De sla groeit recht omhoog. Door het dichtbinden van de bladeren aan de top bleekt het hart en blijft dit zacht. De buitenste bladeren zijn vrij stug en kunnen goed worden gestoofd (3 a 5 min.). In Zuid-Europese landen, zoals Italie en Spanje, wordt deze slasoort veel gegeten. Gestoofde Romaanse sla heeft iets weg van spinazie en andijvie en kan ook zo worden bereid. Rauwe Romaanse sla smaakt iets wranger dan kropsla. Verpak Romaanse sla in een open plastic zak. De bewaarduur is ca. 1 week in de koelkast.Krulandijvie of friseeKrulandijvie of frisee is een andijviesoort. De groente vormt een vrij open krop en heeft krullerig, sterk ingesneden blad. Het hart van de krop is geel en de buitenste bladeren zijn groen. De smaak van frisee is licht bitter en combineert goed met uitgebakken spekjes, blauwe schimmelkaas, rettich en fruit. Haal de bladeren van de krop en scheur ze na het wassen en drogen in stukjes. Snijd frisee liever niet, want dan gaat het krullerige effect verloren. Krulandijvie is 2 a 3 dagen houdbaar in de koelkast. Bewaar frisee in een open plastic zak.RadicchioRadicchio is familie van witlof maar wordt meestal rauw gegeten. Het is een rond, klein kropje met wijnrode bladeren met witte nerven. De structuur van het blad is stevig, knapperig maar toch mals. De smaak is bitter. De kropjes zijn ca. 2 dagen houdbaar in de koelkast. Verpak ze in plastic folie. Radicchio combineert goed met neutraal smakende slasoorten. Scheur de sla na wassen en drogen in stukjes of snijd hem in reepjes. Radicchio maakt ook vaak deel uit van de kant-en-klaar verkrijgbare gemengde salades. Deze salades zitten verpakt in plastic en zijn erg handig.RoodlofEen variant op de gewone witlofstruikjes is roodlof. Het is een kruising tussen radicchio en witlof. De struikjes zijn wit met rood gevlamde bladeren. De smaak is licht bitter. Roodlof is geschikt voor rauw gebruik. Tijdens koken of diepvriezen verdwijnt de rode kleur. Snijd de struikjes in reepjes of maak de hele blaadjes los van de stronk. Roodlof is 1 week houdbaar in de koelkast. Verpak de struikjes wel in een open plastic zak.VeldslaVeldsla, ook wel "ezelsoren" genoemd, is een winter- en voorjaarsgroente. De frisgroene blaadjes zijn lepelvormig en groeien in kleine rozetjes. Bij aankoop zit het wortelvoetje er nog aan. Andere veldslasoorten die niet zo goed verkrijgbaar zijn, zijn het zogenaamde broeivet of Amsterdams vet, een soort met hele kleine blaadjes, en de Italiaanse veldsla, een soort met lange, smalle blaadjes en een geel-groene kleur. Veldsla is na aankoop nog 2 a 3 dagen houdbaar in de koelkast. Verpak veldsla in een geperforeerde plastic zak.Verwijder de wortelvoetjes voor het wassen. De milde smaak van veldsla combineert goed met fruit, nootjes of ei. Reken op 50-75 gram per persoon. RoquetteRoquette is een echte Franse slasoort en is hier nog niet zo bekend. De slasoort bestaat uit langwerpige blaadjes met een steeltje eraan. De smaak is pittig en uitgesproken nootachtig. Dit is de reden dat deze sla ook pindasla wordt genoemd. Roquette is naast rauw gebruik in salades ook geschikt om te stoven. Roquette is, verpakt in een open plastic zak, ca. 2 dagen houdbaar in de koelkast. Deze slasoort combineert uitstekend met noten.MolslaMolsla wordt in het Frans pissenlit genoemd en is het blad van de paardebloem. De gekweekte soort heeft vrij brede en lange bladeren. Ze groeien in een rozet. In Frankrijk is het een geliefde slasoort. De smaak is bitter en doet het uitstekend in combinatie met uitgebakken spekjes. Verpak molsla in een open plastic zak. Deze slasoort is ca. 2 dagen houdbaar in de koelkast.Bloemen als slaOostindische kers is een klimplant die we hier ook veel als tuinplant zien. De rond gevormde bladeren zijn eetbaar, evenals de gekleurde bloemen. Er bestaan veel eetbare bloemen, zoals de courgettebloem (zie courgette), enkele crysantenbloemen, vlierbloemen en bloemen van kruiden. Meng de bloemen met bovengenoemde slasoorten of gebruik ze als garnering van salades. Overtuig u er zelf wel van dat u onbespoten bloemen eet! |