champignon |
Reuzenchampignon en GrotchampignonDe reuzechampignon is een grote variant van de gewone champignon. De witte hoeden zijn groot en ideaal om te vullen. De grotchampignon, ook champignon de Paris genoemd, wordt gekweekt op mergelachtige grond en wordt met voetje geoogst. De grotchampignon heeft een gelere kleur dan de Hollandse champignon, bevat minder water en laat om deze reden minder vocht los tijdens de bereiding.KoopinformatieDe meeste paddestoelen zijn het gehele jaar verkrijgbaar. De topaanvoer vindt plaats in de najaarsmaanden. Frankrijk is het belangrijkste aanvoerland van paddestoelen. Shii-take, champignons en oesterzwammen worden vooral in eigen land geteeld. Paddestoelen in blik en gedroogde paddestoelen zijn een goed alternatief.BewarenBewaar paddestoelen in de koelkast en dek ze af met plastic folie tegen uitdrogen. Na aankoop zijn ze 2 a 3 dagen houdbaar.BehandelingHet is aan te bevelen om paddestoelen "droog" schoon te maken. Veeg ze schoon met een zacht borsteltje of een doekje. Was ze nooit in een bak met ruim water en laat ze zeker niet hierin liggen. Paddestoelen zuigen namelijk water op, wat ze tijdens de bereiding loslaten. Dit gaat ten koste van het aroma. Restjes aarde of mos kunnen weggeschraapt worden met een scherp mesje. Grotchampignons met een mergellaagje kunnen snel onder koud stromend water worden afgespoeld. Snijd altijd een plakje van het voetje van de paddestoel. Vervolgens paddestoelen in plakjes of stukjes snijden. De baktijd bedraagt gemiddeld 8 minuten. Gedroogde paddestoelen moeten voor het gebruik ca. 15-30 minuten worden geweekt in water of wijn. Ze zijn vaak extra aromatisch.Toepassing- paddestoelen in soepen;- gebakken paddestoelen in lauwe salade; - paddestoelen in ragout; - gesmoorde paddestoelen met ui als basis voor saus; - gevulde reuzechampignons met vlees of vis; - gebakken paddestoelen met uitgebakken rookspek en ui. |