culinaire zaken .nl |
Eendeborstfilet in rode wijnsaus (met grapefruit en aardappelpuree) | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
7.50 1.50 1 40 8 4 4 3 2 2 1.50 1 1 - - - |
deciliter deciliter deciliter gram stuks stuks eetlepel stuks eetlepel stuks eetlepel teentje theelepel naar smaak naar smaak naar smaak |
wijn (rood,droog) fond (vlees-) melk boter (bak-) aardappel eendefilet olie (zonnebloem-) ui gelei (bessen-,rood) grapefruit (rood) puree (tomaten-) knoflook rozemarijn zout tijm peper (zwart) | ||
Berei- ding |
In pan wijn aan de kook brengen en op hoog vuur in circa 15 minuten tot helft laaten inkoken. Intussen grapefruits dik schillen tot op vruchtvlees. Met scherp mesje partjes tussen vliesjes lossnijden. Partjes in zeef laten uitlekken (sap wordt niet gebruikt). Uien pellen en snipperen. Aan wijn toevoegen:fond, tomatenpuree, tijm, rozemarijn en helft van ui. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Mengsel aan de kook brengen en op hoog vuur nog circa 5 minuten laten inkoken. Saus op smaak brengen met zout en peper. Intussen filets droogdeppen met keukenpapier. Beide zijden inwrijven met zout en peper. Filets halveren. In braadpan boter verhitten. Filets in circa 4 minuten bruin bakken, halverwege keren. Uit pan op bord scheppen. Saus door achtergebleven bakvet roeren. Filets toevoegen en in circa 50 minuten, met deksel schuin op pan, zachtjes laten sudderen. Vier borden voorverwarmen. Aardappels schillen en wassen. In pan met water en zout aardappels in circa 25 minuten gaar koken. Intussen in koekepan 1 eetlepel olie verhitten. Rest van ui circa 3 minuten fruiten. Intussen saus en filets circa 10 minuten onafgedekt opnieuw verwarmen. Filets uit saus nemen en afdekken met aluminiumfolie. Gelei door saus roeren. Aardappels afgieten. Met pureestamper of mixer fijnmaken. Al roerend rest van olie en zoveel melk toevoegen tot luchtige puree. Gefruite ui erdoor scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. In midden van borden aardappelpuree scheppen. Eendeborst om puree rangschikken. Saus erover schenken. Grapefruitpartjes erlangs leggen en bestrooien met peper. Serveren met veldsla en gekookte bietjes. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 4953 KiloJoules 1179 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 50 gram 27 gram 8 gram |