culinaire
zaken
.nl
Kruidige kip
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
1.50
2.50
1
40
12
4
3
3
2
2
2
2
2
2
2
2
1
-
kilogram
deciliter
deciliter
gram
stuks
eetlepel
stuks
stuks
stuks
theelepel
theelepel
theelepel
blaadje
teentje
theelepel
theelepel
theelepel
naar smaak
kip
wijn (wit,droog)
azijn (wijn-,wit) ingrediënt info
boter (room-)
salie (blad)
sap (citroen-)
laurier (blad)
ui (sjalot) ingrediënt info
peper (Spaans) ingrediënt info
tijm ingrediënt info
dragon (gedroogd)
basilicum (vers)ingrediënt info
lavas
knoflook ingrediënt info
oregano ingrediënt info
rozemarijn ingrediënt info
rasp (citroen-)
zout
Voor-
berei-
ding
Hak de verse kruiden grof (2 takjes rozemarijn, 1/2 bosje tijm, 1/2 bosje oregano, 1/2 bosje dragon, 1 kl. bosje basilicum) of stamp de gedroogde kruiden fijn. Leg twee eetlepels (vers) van dit mengsel apart. Pel de sjalotten en de knoflook en snij beide in dobbelsteentjes. Snij de gewassen rode pepertjes in de lengte open, verwijder de pitjes en snij het vruchtvlees in stukjes.
Roer de azijn door de witte wijn en voeg 1/8 l. water, het citroensap, de geraspte citroenschil en de fijngesneden ingredienten toe. Ontvel en spoel de kip en dep deze droog. Stop de kip in een diepvrieszakje (of neem een ovenzak) en giet er de marinade bij. Bind het zakje goed dicht en laat de kip 8 a 10 uur op een koel plekje marineren.
Berei-
ding
Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Neem de kip uit de marinade, dep droog en kruid aan binnenen buitenkant met zout. Breng de marinade aan de kook en giet door een zeef. Braad de kip in hete boter tot ze aan alle kanten mooi goudbruin is. Laat 1 uur garen in de hete oven en schep er in het laatste half uur van de gaartijd de marinade geleidelijk over.

Bestrooi de kip met de apart gehouden kruiden (vers). Scheid de kip aan tafel; eerst de billen, dan de borst die je in plakken snijdt. Schep het vet van de jus en serveer deze bij de kip.
Voedings-
waarde
Energie4003 KiloJoules
953 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
15 gram
115 gram
2 gram