culinaire zaken .nl |
Kruidige kip | |||
Soort gerecht | Vleesgerecht | Herkomst | Onbekend | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:20 Bereiding : 01:10 | |
Indelingen | Ovenschotel | Bewerkelijk | Kip/kalkoen | |
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1.50 2.50 1 40 12 4 3 3 2 2 2 2 2 2 2 2 1 - |
kilogram deciliter deciliter gram stuks eetlepel stuks stuks stuks theelepel theelepel theelepel blaadje teentje theelepel theelepel theelepel naar smaak |
kip wijn (wit,droog) azijn (wijn-,wit) boter (room-) salie (blad) sap (citroen-) laurier (blad) ui (sjalot) peper (Spaans) tijm dragon (gedroogd) basilicum (vers) lavas knoflook oregano rozemarijn rasp (citroen-) zout | ||
Voor- berei- ding |
Hak de verse kruiden grof (2 takjes rozemarijn, 1/2 bosje tijm, 1/2 bosje oregano, 1/2 bosje dragon, 1 kl. bosje basilicum) of stamp de gedroogde kruiden fijn. Leg twee eetlepels (vers) van dit mengsel apart. Pel de sjalotten en de knoflook en snij beide in dobbelsteentjes. Snij de gewassen rode pepertjes in de lengte open, verwijder de pitjes en snij het vruchtvlees in stukjes. Roer de azijn door de witte wijn en voeg 1/8 l. water, het citroensap, de geraspte citroenschil en de fijngesneden ingredienten toe. Ontvel en spoel de kip en dep deze droog. Stop de kip in een diepvrieszakje (of neem een ovenzak) en giet er de marinade bij. Bind het zakje goed dicht en laat de kip 8 a 10 uur op een koel plekje marineren. | |||
Berei- ding |
Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Neem de kip uit de marinade, dep droog en kruid aan binnenen buitenkant met zout. Breng de marinade aan de kook en giet door een zeef. Braad de kip in hete boter tot ze aan alle kanten mooi goudbruin is. Laat 1 uur garen in de hete oven en schep er in het laatste half uur van de gaartijd de marinade geleidelijk over. Bestrooi de kip met de apart gehouden kruiden (vers). Scheid de kip aan tafel; eerst de billen, dan de borst die je in plakken snijdt. Schep het vet van de jus en serveer deze bij de kip. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 4003 KiloJoules 953 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 15 gram 115 gram 2 gram |