basilicum |
Waarschijnlijk is basilicum via India en het Midden-Oosten naar Europa gekomen. Zowel in de Thaise, Vietnamese als Italiaanse keuken wordt het kruid rijkelijk toegepast. In India is basilicum de heilige plant van de hindoe-goden Vishnu en Krishna; daarom wordt het vrijwel niet in de Indiase keuken gebruikt. Wel wordt er in de winter een thee van getrokken met honing en gember. Basilicum is een kruid welke veel gebruikt wordt in de Italiaanse keuken. Het heeft een geurige, pittige smaak welke een beetje lijkt op kruidnagel. Basilicum smaakt bij alles waarin tomaat is verwerkt (salades, sauzen en soepen), groentegerechten, pizza's en blank vlees. Zo is het bijvoorbeeld een onmisbaar onderdeel van de Italiaanse Pesto-saus. Basilicum is zowel vers als gedroogd verkrijgbaar. Je kunt de verse blaadjes scheuren, hakken of knippen. Bewaar reeds geplukte basilicumblaadjes macimaal 3 dagen op een donkere koele plaats, maar niet in de koelkast (de blaadjes worden dan zwart en de smaak verdwijnt) Door het koken verdwijnt het aroma. Voeg daarom basilicum pas aan een gerecht toe als de pan al van het vuur is, anders blijft er weinig van de geur en smaak over. Gedroogde basilicum kan wel worden meeverwarmd en is daarom geschikt voor pizza's, tomatensoep en -saus en bij lamsvlees. Het is goed mogelijk om zelf basilicum te kweken in de tuin of op het balkon. Bij de betere tuincentra koop je voor een paar kwartjes een jong basilicumplantje. Plaats deze in een ruime pot en zet hem zo warm mogelijk weg. Het overwinteren van basilicumplanten wil tijdens strenge winters nog wel eens een probleem zijn, maar dan heb je toch al een hele zomer en najaar van verse basilicum kunnen genieten. |