culinaire zaken .nl |
Hazerug (poetische) |
Soort gerecht |
Vleesgerecht | Herkomst | Nederland |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? |
Indelingen | Oven | Bewerkelijk | Wild / Gevogelte
|
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving |
800 500 2.50 2.50 1 5 40 4 2 2 2 1 1 1 -
|
gram gram deciliter deciliter deciliter centiliter gram stuks eetlepel theelepel eetlepel stuks stuks theelepel naar smaak
|
hazerug druif (blauw) creme fraiche wijn (rood) Armagnac Armagnac boter (room-) peperkorrel azijn (wijn-,rood) mosterd (scherp) olie (olijf-) ui laurier (blad) tijm zout (selderij-)
|
Berei- ding |
Meng alle ingredienten voor de marinade (vanaf: rode wijn t/m verkruimeld blad laurier) in een kom en leg de goed afgespoelde en gedroogde hazerug daarin. Laat het zo 24 tot 48 uur marineren. Haal dan de hazerug eruit en dep hem droog met keukenpapier. Zeef en bewaar de marinade (het residu kan worden weggegooid). Smeer de hazerug in met de mosterd en verhit de boter in een braadpan. Braad het vlees snel aan alle kanten aan en blus de boter daarna met een flinke scheut marinade. Doe de rug vervolgens in een braadzak met circa de helft van de gebluste braadboter. Bind de zak goed dicht en leg hem in een schaal midden in de voorverwarmde oven (200). Laat alles 30 minuten braden. Knip daarna een hoek van de braadzak en giet het vocht bij de rest van de braadboter in de pan. Laat dit een beetje inkoken, eventueel met nog een scheut marinade. Roer de creme fraiche erdoor en breng het op smaak met peper en zout. Haal de haze rug uit de zak en leg hem op een voorverwarmde schaal met de gehalveerde druiven er omheen. Schenk de armagnac over het vlees en flambeer het. Schenk daarna een deel van de saus om de hazerug. Serveer de rest er apart bij. |
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie |
Energie | 3090 KiloJoules 736 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 27 gram 53 gram 3 gram |