druif |
Er zijn enorm veel verschillende druivensoorten waarvan een groot aantal speciaal voor het maken van wijn worden geteeld. Beroemde druivenrassen voor wijn zijn de Riesling, de Chardonde Pinot Noir en de Cabernet Sauvignon. Die groeien niet alleen in Europa, maar ook aan de andere kant van de wereld. Er zijn ook druiven die speciaal voor directe consumptie geteeld worden. Bekende namen zijn Sultana, Thompson Seedles en Rosaki. Eigenlijk zijn er ontelbare soorten druiven over de hele wereld heen. Ene mijnheer Paronetto heeft in 1970 een opsomming gepubliceerd met honderden druivensoorten in diverse variëteiten. Ik zal je niet vermoeien met de volledige opsomming ervan. Het opvallende is dat druiven van een soort in het ene gebied totaal andere wijn oplevert dan in de andere regio. De eerder genoemde mijnheer Paronetto onderscheidt trouwens 4 kleuren druiven:
Wijndruiven groeien op wijngaarden. Een gemiddelde Europese wijngaard is circa 4 voetbalvelden groot. Er bestaan echter ook wijngaarden met de omvang van een middelgrote Nederlandse stad. Op zulke grote wijngaarden zal het plukken van de druiven doorgaans met plukmachines gebeuren, waarbij ook druivenbladeren en onrijpe druiven worden geoogst. Dit komt niet ten goede aan de kwaliteit van de wijn. Op kleinere wijngaarden wordt daarom de trossen nog steeds met de hand geoogst. Op een kleine aantal gespecialiseerde wijngaarden worden zelfs geoogst per druif. Alleen de goed rijpe druiven worden van de tros geplukt. Het is vanzelfsprekend dat deze zorg een betere wijn zal opleveren, maar dat de kosten vele malen hoger zijn dan bij machinaal plukken. ConsumptiedruivenMedio augustus start het seizoen van de druivensoorten Sultana, Thompson Seedless en Rosaki.
|