culinaire zaken .nl |
Coq au Riesling (Kip in witte wijn - uit: Heerlijkheden van de Elzas) | |||
Soort gerecht | Vleesgerecht | Herkomst | Frankrijk | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Bereiding : 00:55 | |
Indelingen | Kip/kalkoen | |||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1 3.50 150 60 4 4 3 2 2 1.50 1 1 - |
stuks deciliter gram gram theelepel stuks takje stuks eetlepel eetlepel takje bekertje naar smaak |
kip (braad-) wijn (wit,Elzasser) champignon boter (room-) sap (citroen-) ui (sjalot) peterselie (vers) laurier (blad) olie cognac tijm (vers) creme fraiche nootmuskaat | ||
Berei- ding |
Wrijf de stukken kip in met peper en zout. Verhit de olie met de helft van de boter in een braadpan en braad de stukken kip rondom bruin. Pel en snipper de sjalotten. Temper het vuur en voeg de sjalotten toe. Verhit intussen de cognac en steek deze aan (maar beslist NIET onder de afzuigkap), neem de braadpan van het vuur en giet de brandende cognac over de kip. Bind de tijm, de laurierbladen en de peterselie met een touwtje bij elkaar. Voeg de wijn, de kruiden en wat nootmuskaat toe. Breng dit alles op smaak met peper en zout en breng het vervolgens aan de kook. Laat de kip op een laag vuur ongeveer 40 minuten stoven. Snij intussen de schoongemaakte champignons in vieren. Verhit de rest van de boter en schep er de champignons met het citroensap door. Laat de champignons in 5 minuten gaar worden en voeg ze dan met het vocht aan de kip toe. Laat het geheel nog 10 minuten zachtjes stoven. Verwijder de kruiden. Schep de kip en de champignons uit de pan en houd ze warm. Schep het laagje vet van de jus. Klop de creme fraiche door de jus. Breng eventueel op smaak met wat peper en zout. Schep tot slot de saus over de kip. Serveer met noedels of aardappelpuree. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 3241 KiloJoules 772 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 2 gram 44 gram 1 gram |