culinaire zaken .nl |
Steaks alla Romana | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Italie | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:15 Bereiding : 00:30 | |
Indelingen | Bewerkelijk | Vlees | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
500 2 2 2 100 50 50 50 2 1 1 0.50 - |
gram deciliter deciliter deciliter gram gram gram gram gram eetlepel theelepel theelepel naar smaak |
varkenssteak tomaat (gezeefd) wijn (wit) bouillon boter (room-) varkenslever champignon salami suiker bieslook maizena oregano tijm | ||
Berei- ding |
Maak het vlees (4 steaks, gebruik evt. kalfssteaks, van ongeveer 125 gram) droog met keukenpapier. Maak aan de zijkant van elke steak een flinke incisie waardoor er als het ware een zakjes in het vlees ontstaat. Gebruik de gehaktmolen (fijne plaat) of de keukenmachine om van de salami (dunne plakjes), lever en champignons een fijn mengsel te maken. Voeg er wat zout, peper, de oregano en de fijngewreven gedroogde (of 0.5 theelepel verse) tijm aan toe. Vul de zakjes in het vlees met het mengsel. Steek de openingen dicht met houten prikkers of gebruik de speciaal hiervoor ontworpen klemmetjes. Verhit de boter en wacht tot een groot deel van het schuim op de boter is weg getrokken. Bak de steaks er snel aan weerszijden in bruin. Trek voor elke zijde niet meer dan 3 minuten uit. Temper de warmtebron en laat de steaks dan nog 8 tot 12 minuten (afhankelijk van de dikte) zachtjes verder bakken. Neem ze uit de pan en houd ze warm. Verwijder de bakboter en blus de pan met de bouillon. Breng alles aan de kook en roer er de aanzetsels van de bodem goed los. Voeg de wijn toe en laat de kook er over komen. Voeg de gezeefde tomaten toe en breng alles op smaak met wat zout en peper en wellicht een snufje suiker. Maak de maizena aan met 1 eetlepels koud water. Roer het door de saus en blijf zolang roeren totdat er een gebonden saus verkregen is. Klop er hierna nog een klontje boter (circa 35 gram) door. Leg de steaks op voorverwarmde borden. Schenk er de saus rondom en bestrooi de saus met bieslook. U kunt dit recept het beste met een van de vele Italiaanse pasta's opdienen. Voor de echte liefhebbers kunt een schaaltje met geraspte goudse kaas op tafel zetten. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2253 KiloJoules 536 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 5 gram 44 gram 2 gram |