bieslook |
Dat bieslook behoort tot dezelfde familie als de uien en knoflook zal niemand echt verbazen. De groeiwijze lijkt op die van gras: een fikse pol met allemaal groene spriten. In de vroege zomer verschijnen er stengels met paarse of witte bloemetjes aan het uiteinde. Deze bloeiende sprietjes kun je beter vermijden omdat ze nogal bitter smaken. Deze bloemen kunnen wel als garnering worden gebruikt. Bieslook wordt vooral gebruikt in de Noord- en Midden-Europese keuken. De toepassingsmogelijkheden zijn talrijk: in sauzen, soepen, dressings, vinaigrettes, salades, aardappel- en eiergerechten, bij vis, schaal- en schelpdieren. Je kunt de bieslooksprietjes zowel in kleine stukjes knippen als in zijn geheel gebruiken ter garnering. Door de sprietjes even te blancheren kun je ze gebruiken als 'touwtje' voor het samenbinden van kleine pakketjes. Je kunt bieslook maximaal 3 dagen bewaren in de groentela van de koelkast. Veel leuker (en lekkerder) is het om zelf een bieslookplantje te hebben. In een pot op de vensterbank, balkon of in de tuin levert een plant zelfs bij regelmatig gebruik voldoende sprietjes. Over het algemeen zijn bieslookplantjes winterhard, maar in de wintermaanden kun je niet oogsten. Bij de betere tuincentra vind je naast de gewone bieslook vaak ook nog een zogenaamde knoflookbieslook (Chinese bieslook). De stengels hiervan zijn veel fijner en de smaak en reuk lijkt erg op knoflook. Voeg bielook pas aan een gerecht toe als de pan al van het vuur is. Door het koken gaat namelijk veel van de smaak en het aroma verloren. Toepassing- In eiergerecht zoals omelet en roerei- in aardappelgerechten als aardappelsalade en puree - in kruidenboter - over salades - bij gestoofd vis |