culinaire zaken .nl |
Pannekoekentaart met zeevruchten | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:05 Bereiding : 00:30 | |
Indelingen | Magnetron | Combi-magnetron | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
9 170 125 20 2 2 2 2 1 1 - - - |
deciliter gram gram stuks stuks stuks eetlepel eetlepel stuks scheutje naar smaak naar smaak naar smaak |
melk bloem boter (room-) schelp (Sint Jakob-) champignon ei (kip) kaas (parmezaans) peterselie ui (sjalot) wijn (wit,droog) peper zout nootmuskaat | ||
Berei- ding |
Spoel de schelpen, neem ze vast met een theedoek en open ze met een mesje. Scheide het roze gedeelte van het witte en laat de zeevruchten gedurende een kwartier in en pan koud water liggen. Borstel de champignons schoon en snij ze in plakjes. Pel de sjalot en snipper fijn. Fruit de sjalotsnippers fijn in boter en voeg de champignons toe. Giet er een scheutje wijn over, laat verdampen en breng op smaak met peper en zout. Laat 10 minuten garen, voeg de schelpdieren toe en laat nog 5 minuten zachtjes garen. Maak de bechamelsaus: smelt ruim 2/4 boter (4p = 70 gram) en roer er evenveel bloem door. Leng aan met melk (4p = 7.5 deciliter) en laat 10 minuten pruttelen tot je een smeuige saus krijgt. Neem de pan van het vuur, kruid de saus met peper, zout en nootmuskaat en roer er de parmesan door. Maak het pannekoekbeslag: klop de eieren los met de rest van de melk en een snuifje zout. Zeef de rest van de bloem bij het mengsel, laat de boter (4p = 25 gram) smelten en roer beide ingredienten door de melk tot je een homogeen beslag krijgt. Dek het toe met een theedoek en laat het 20 minuten rusten. Laat in een pan met anti-aanbaklaag van 18 centimeter diameter een nootje boter smelten, giet er een kleine pollepel pannekoekbeslag bij en bak de pannekoek aan beide kanten gaar. Bak nog 11 andere pannekoeken en stapel ze op een bord. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Giet de bechamelsaus in een grote pan, samen met de champignons en de zeevruchten in hun kookvocht en breng op smaak met peper en zout. Leg twee pannekoeken in een vuurvaste schaal, schep er een laag zeevruchten-bechamel over en leg er weer twee pannekoeken op. Wissel zo verder de lagen af tot alle ingredienten opgebruikt zijn en eindig met twee pannekoeken. Werk af met een paar vlokjes boter en zet de pannekoekentaart gedurende 5 minuten in de hete oven tot de boter gesmolten is. Garneer met een takje peterselie en dien warm op. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2567 KiloJoules 611 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 46 gram 22 gram 0 gram |