culinaire
zaken
.nl
Kerstbrood met amandel vulling
(Kerststol.)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
300
250
2
100
75
5
30
30
1
1
1
1
-
-
-
gram
gram
deciliter
gram
gram
centiliter
gram
gram
stuks
pak
stuks
bekertje
naar smaak
naar smaak
naar smaak
spijs (amandel-)ingrediënt info
rozijn (blank) ingrediënt info
melk ingrediënt info
amandel (blank) ingrediënt info
boter (room-)
room (koffie-)
bigarreaux (rood)
sukade
eidooier
broodmix (wit)
citroen
creme fraiche ingrediënt info
rum (wit)
bloem (tarwe-) ingrediënt info
suiker (poeder-)
Berei-
ding
Wel de rozijen circa 1 uur in kokend heet water met eventueel een flinke scheut rum. Giet de rozijnen af en dep ze droog met keukenpapier. Hak de amandelen grof. Was de citroen en rasp de schil. Pers de citroen uit. Verwarm 1.5 deciliter van de melk met de creme fraiche tot lauwwarm.
Doe de broodmix in een grote kom en voeg het lauwe melkmengsel, 25 gram boter, rozijnen, amandelen, citroenrasp en kleingesneden sukade, bigareaux toe. Kneed tot een soepel deeg dat van de wanden van de kom en van de handen loslaat. Dek de kom af met huishoudfolie en zet de kom in een bak met heet water. Laat het deeg circa 30 minuten rijzen. Bekleed de bakplaat met bakpapier of vet hem goed in. Prak de amandelspijs in een kom fijn. Voeg de eierdooier, 1 eetlepel citroensap en de koffieroom toe en roer tot een smeuig mengsel.
Bestuif het werkvlak en de deegroller met bloem en vorm van het deeg een ovaal brood. Rol een lange kant van het brood iets uit. Vorm van de amandelspijs een rol, iets korter als het brood.
Maak in het midden van het brood een gleuf, leg hier de amandelspijsrol in en vouw de dikke deeghelft van het brood eroverheen. Druk het geheel goed aan en leg het brood op de bakplaat. Dek het brood af met huishoudfolie en laat het nogmaals circa 30 minuten op een warme, tochtvrije plaats rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius of gasovenstand 4.
Verwijder het huishoudfolie, bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van de melk en bak het brood, in het midden van de oven, in 50-60 minuten goudbruin en gaar.
Verwarm de rest van de boter en bestrijk hiermee het warme brood. Bestrooi het brood voor het serveren royaal met poedersuiker.
Voedings-
waarde
Energie3313 KiloJoules
789 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
47 gram
18 gram
13 gram