culinaire zaken .nl |
Spotted Dick | |||
Soort gerecht | Nagerecht | Herkomst | Engeland | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:40 Bereiding : 02:30 | |
Indelingen | Feestelijk | Bewerkelijk | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
200 1.50 100 1.50 200 100 200 120 2 2 2.50 |
gram theelepel gram theelepel gram gram gram gram theelepel stuks deciliter |
meel (zelfrijzend bak-) bakpoeder suiker gember (poeder) broodkruim (wit) rozijn (blank) krent runderniervet rasp (citroen-) ei (kip) melk | ||
Voor- berei- ding |
Hak het runderniervet fijn. Vet een puddingvorm van 1,5 liter in met gesmolten boter of olie. Bedek de bodem en zijkanten met bakpapier; vet het papier in. Vet een groot stuk aluminiumfolie en een groot vel bakpapier in. Leg het papier over het folie met de ingevette kant omhoog en maak een plooi in het midden. | |||
Berei- ding |
Zeef meel, bakpoeder, suiker en gember in een grote kom. Voeg broodkruimels, rozijnen, krenten, niervet en citroenrasp toe. Meng alle ingredienten goed met een houten lepel. Klop de eieren los en meng ze met de melk. Meng dit mengsel met de droge ingredi#nten. Schep het beslag in de vorm en dek het af met folie en papier, ingevette kant naar beneden. Klem het deksel op de vorm en zet het vast met touw. Hebt u geen deksel, leg dan een theedoek met plooi over de folie en zet die goed vast met een touw onder de rand van de vorm. Knoop de punten van de theedoek samen, zodat er een handvat wordt gevormd waarmee u de vorm in de pan kunt laten zakken. Zet de vorm in een grote, diepe pan. Giet voorzichtig kokend water tot halverwege de zijkanten van de vorm. Breng het aan de kook en laat het afgedekt 2.5 uur doorkoken. Laat de pan niet droogkoken; vul tijdens het stomen aan met kokend water. Keer de pudding op een serveerschaal, snij hem in stukken en geef er warme custard of slagroom bij. TIP: Custard kan op traditionele wijze au bain marie worden bereid met eieren, basterdsuiker, melk en maizena. Als u liever custardpoeder gebruikt, versterk de smaak dan met wat nootmuskaat, een stukje citroenschil, of vervang een deel van de melk door brandy. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 4016 KiloJoules 956 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 137 gram 18 gram 8 gram |