culinaire zaken .nl |
Sapi Atjar (Gekruid zoetzuur rundvlees met groenten) | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Indonesie | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
500 3 200 4 4 4 2 2 1 1 0.50 0.50 0.50 0.25 - - |
gram deciliter gram theelepel theelepel theelepel teentje eetlepel eetlepel stuks eetlepel eetlepel stuks stuks naar smaak naar smaak |
rundvlees bouillon tauge mosterd maizena maizena knoflook azijn suiker (bruin) paprika (groen) puree (tomaten-) ketjap (manis) komkommer kool (bloem-) peper zout | ||
Berei- ding |
Het rundvlees dient van te voren gekookt te worden. De paprika wordt in reepjes gesneden. De knoflook wordt uitgeperst. We gebruiken een bordje bloemkoolroosjes. De komkommer wordt in blokjes gesneden. Voor de saus mengen we: 1 eetlepel maizena, de azijn, mosterd, tomatenpuree, bouillon, ketjap manis en de bruine suiker goed door elkaar en langzaam laten verwarmen. Snij het vlees in blokjes. Rol de blokjes vlees in het mengsel van maizena, knoflook, zout en peper. Bak ze in de olie goudbruin. Temper het vuur en doe de saus, die van te voren is klaargemaakt, bij het vlees totdat het geheel gebonden is. Doe er dan de bloemkool, komkommer (niet geschild), paprika en tauge bij en alles circa 20 minuten doorsudderen. Rundvlees heeft een lange tijd nodig om goed gaar te worden. Kookt men het vlees van te voren dan scheelt dit enorm. Serveer met witte rijst, kroepoek, hete kip of kip smoor. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 1816 KiloJoules 432 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 18 gram 27 gram 5 gram |