kool (bloem-) |
Bloemkolen hebben, net als alle koolsoorten, een dikke stengel die zich vertakt naar vele kleinere bladen of 'bloemen', ook wel roosjes genoemd. Die stengel, met de latijnse naam 'Caulis', is verantwoordelijk voor de soortnaam. Kool heeft van oudsher de naam niet alleen voedzaam te zijn, maar ook tegen allerlei kwalen remedie te bieden. In ieder geval is het een groente die rijk is aan vitaminen en daarnaast ijzer en kalk bevat. De meest bekende is natuurlijk de witte bloemkool, de meest gegeten groente in Nederland. Oorspronkelijk niet groter dan een tennisbal, maar via veredeling tot het formaat van voetballen opgekweekt. Momenteel is er echter opnieuw vraag naar kleine kooltjes, die decoratief zijn en bovendien makkelijker in te vriezen. Daarom keren de kleine kooltjes weer terug, nu zelfs in ping-pong-bal-formaat. In de loop der jaren zijn er bovendien meer soorten ontstaan.Groene en paarse bloemkoolVarianten op de witte bloemkool zijn de groene bloemkool en de paarse bloemkool. Deze bloemkoolvarianten vormen een vaste, bolronde kool die is opgebouwd uit korte stengels (stronkjes). De bloemknoppen zijn nog niet ontwikkeld en er bestaat geen kans op bloeien zoals bij broccoli. Bij de teelt van de gekleurde bloemkolen hoeft de bloemknop niet afgedekt te worden. Dit is bij witte bloemkool wel het geval. De paarse bloemkool verliest z'n kleur tijdens het kookproces.RomanescoDe romanesco ziet eruit als een geelgroene bloemkool, waarvan de roosjes de vorm hebben van torentjes. De romanesco is bijzonder decoratief.KoopinformatieDe gekleurde bloemkoolvarianten moeten bij aankoop stevig aanvoelen en fris van kleur zijn. De smaak is te vergelijken met die van bloemkool. In de periode juni-november komt de groente vooral uit eigen land. De rest van het jaar zijn Italie en Spanje belangrijke leveranciers voor Nederland. De bijzondere bloemkoolsoorten worden aangevoerd uit Frankrijk, Italie en uit eigen land.BewarenDe bloemkoolsoorten zijn ca. 5-7 dagen in de groentelade van de koelkast houdbaar. Verpak ze in plastic folie om uitdrogen te voorkomen.BehandelingReken op ca. 250 gram bloemkool per persoon. Haal voor de bereiding van bloemkool de buitenste bladeren eraf en verwijder de stronk. Was de groente in ruim water of zet de kool 15 minuten in ruim water met zout. Vuil en andere ongerechtigheden trekken er dan vanzelf uit. Leg de kool in een pan met weinig water en zout en kook de groente in ca. 15-20 minuten beetgaar. Of verdeel de kool in roosjes, de kooktijd is dan uiteraard korter. Voor het gebruik van bloemkool in salades kunt u de roosje enkele minuten blancheren, het echte rauwe is er dan af. De paarse bloemkool verliest z'n kleur tijdens het kookproces.Toepassing van bloemkool- gekookt met kaas-, tomaten- of kerrysaus;- gefrituurde roosjes bij een rijsttafel; - rauwe roosjes met een dipsausje als borrelhapje; - gegratineerd met blauwe schimmelkaas; - in hartige taarten met ui, bacon en kaas. |