tauge |
Tauge is de spruitgroente van de katjang idjoe boon. Deze bonensoort komt van oorsprong uit Zuid-Azie. De vrij kleine, groene boontjes worden geimporteerd uit Afrika en Azie en in ons land tot ontkieming gebracht. Afhankelijk van de temperatuur en de gewenste lengte van de spruiten duurt de teelt 5 tot 10 dagen. De ontkiemde boontjes bestaan uit witte stengeltjes met een worteltje en twee zaadlobben met een groen zaadhuidje. Tauge bevat veel plantaardig eiwit. KoopinformatieTauge moet een fris uiterlijk hebben en de stengeltjes moeten wit van kleur zijn en knapperig. Koop geen slappe, bruine tauge. De smaak van tauge doet denken aan Chinese kool. Tauge is het gehele jaar verkrijgbaar, omdat de boontjes op elk moment tot ontkieming kunnen worden gebracht.BewarenTauge is een teer en kwetsbaar produkt, dat na aankoop slechts 1 dag in de koelkast houdbaar is. Bij langer bewaren drogen de worteltjes uit, worden bruin en gaan rotten. Tauge wordt zowel los als in plastic bakjes met folie verkocht.BehandelingWas tauge in ruim water, waardoor de groene zaadhuidjes boven komen drijven. Deze zijn eetbaar maar worden meestal verwijderd. Laat tauge uitlekken in een vergiet. Tauge is vooral geschikt voor roerbakken en stoven in combinatie met andere groenten zoals kool, ui, prei, tomaat en paprika. Overgiet tauge snel met kokend water en daarna met koud water voor toepassing in salades. Het echte rauwe is er dan af.Toepassing- tauge in Chinese en Indische gerechten;- tauge in een salade met peultjes; - tauge roerbakken onder toevoeging van sojasaus. |