culinaire zaken .nl |
Varkensfricandeau in bladerdeeg met appelroomsaus | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Onbekend | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:50 Bereiding : 00:40 | |
Indelingen | Ovenschotel | |||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
600 150 1.25 50 40 2.80 25 15 12 7 5 2 1 1 1 1 0.50 - - |
gram gram deciliter gram gram centiliter gram theelepel gram plakje theelepel sneetje stuks stuks stuks gram stuks naar smaak naar smaak |
varkensfricandeau appel (gedroogd) room (zuur) amandel boter (room-) melk honing calvados boter (room-) bladerdeeg sap (citroen-) brood (wit) ui ei (kip) appel bloem bouillon (kippen-,tablet) zout peper | ||
Berei- ding |
Voorbereiden: Gedroogde appeltjes in kleine stukje snijden. In kom doen: 2 eetlepels Calvados en appelstukjes. 2.5 uur laten intrekken. Varkensfricandeau rondom bestrooien met zout en peper. In braadpan boter verhitten en varkensfricandeau in 12 minuten rondom bruin bakken. In een droge koekepan amandelen al roerende met een houten lepel op matig vuur 4 minuten goudbruin roosteren. Op een bord uitspreiden en laten afkoelen. Amandelen fijnhakken. Korstjes van brood afsnijden. Brood in kleine blokjes snijden. Melk in kom doen. Broodblokjes erdoor scheppen. Ei splitsen. In kommetje eiwit loskloppen. Aan broodblokjes toevoegen: eiwit, appeltjes, amandelen, zout en peper. Goed door elkaar mengen. Bladerdeeg uitspreiden op aanrecht en in 11 minuten laten ontdooien. Varkensfricandeau aan korte kanten over hele lengte tot op 1 centimeter van de rand insnijden en vullen met het appel-broodmengsel. Bakplaat bekleden met bakpapier. Aanrecht bestuiven met bloem. Plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en met deegroller uitrollen tot een rechthoekige lap van circa 35 centimeter lang en 30 centimeter breed. Varkensfricandeau op deeg leggen. Randen van deeg bestrijken met water. Eerst de zijkanten en daarna de lange kanten van het deeg over de fricandeau vouwen en de naden stevig op elkaar drukken. Overtollig deeg eraf snijden en bewaren. Vleespakket met naad naar beneden op bakplaat leggen. Van het afgesneden deeg een dun 'touwtje' rollen en dit kruisgewijs op het pakketje plakken. In kopje eierdooier loskloppen met 1 eetlepel water. Deeg ermee bestrijken. Met een vork op regelmatige afstanden aan bovenkant van het pakketje gaatjes in het deeg prikken. Bereiden: Oven voorverwarmen op 175 graden c of gasovenstand 3. Bakplaat in het midden van de oven schuiven en het vleespakket in circa 30 minuten goudbruin bakken. Intussen ui pellen en snipperen. Appel schillen, klokhuis verwijderen en raspen. In pan 1 eetlepel boter verhitten. Ui toevoegen en 3.5 minuten fruiten. Bouillontablet erboven verkruimelen. Toevoegen 1 deciliter water, citroensap en 1 eetlepel Calvados. Goed doorroeren. Geraspte appel, zure room en honing met een garde erdoor kloppen. Saus op smaak brengen met zout en peper. Ingepakte fricandeau aan tafel in dikke plakken snijden. Serveren met saus. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 4493 KiloJoules 1070 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 87 gram 48 gram 7 gram |