culinaire
zaken
.nl
Groentetaart
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
300
270
2.50
1
50
2
2
1
1
-
-
-
gram
gram
deciliter
deciliter
gram
stuks
eetlepel
bekertje
stuks
naar smaak
naar smaak
naar smaak
spek (ontbijt-)
bloem ingrediënt info
melk ingrediënt info
water
boter (room-)
prei
olie ingrediënt info
room (zuur)
eidooier
nootmuskaatingrediënt info
peper ingrediënt info
zout
Berei-
ding
Weeg ruim 2/3 van de bloem af en zeef deze met een snuifje zout in een mengkom. Voeg de olie, de eierdooier en het water toe en kneed al deze ingredienten tot een deeg. Rol dit tot een bal en laat die 30 minuten rusten onder een theedoek.

Snij intussen de preien in ringen, was de groente zorgvuldig en blancheer die daarna 2 minuten in licht gezouten water. Giet het kookvocht af, maar hou 1 deciliter apart (indien recept voor 8 p. (270 gram bloem) is, anders in verhouding). Laat de prei uitlekken.

Verwarm de oven voor op 225 graden Celcius.

Maak een bechamelsaus: smelt de boter in een pannetje, roer er de bloem door, leng aan met het achtergehouden kookvocht en de melk en laat 5 minuten onder voortdurend roeren inkoken (de saus mag niet te dun zijn). Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Snij het zwoerd van het spek en snij het daarna in blokjes. Rol het deeg zo dun mogelijk uit op een met bloem bestoven werkvlak. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en beleg deze daarna met het deeg. Verdeel hierover de spekblokjes en de prei en giet er tenslotte de saus over. Bak de groentetaart 30 minuten in de oven.
Voedings-
waarde
Energie1790 KiloJoules
426 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
40 gram
12 gram
1 gram