culinaire
zaken
.nl
Boeuf bourguignon (runderlappen)
(Kookboek Rietje)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
1.50
4
2.50
250
100
25
25
20
8
4
2
2
0.50
-
-
kilogram
deciliter
deciliter
gram
gram
gram
gram
stuks
takje
eetlepel
takje
stuks
eetlepel
naar smaak
naar smaak
runderlap (mager)
wijn (rood)
bouillon (runder-)
champignon ingrediënt info
spek (doorregen)
bloem ingrediënt info
boter (room-)
ui (sjalot) ingrediënt info
peterselie (vers) ingrediënt info
olie (olijf-) ingrediënt info
tijm (vers) ingrediënt info
laurier (blad)
suiker
peper (wit) ingrediënt info
zout
Berei-
ding
Bestrooi het vlees (blokjes van 4 centimeter) met zout en peper naar smaak en wentel de blokjes door de bloem. Bak het spek in een braadpan in de helft van de olijfolie krokant. Neem het spek uit de pan en voeg eventueel wat olijfolie toe. Doe een deel van het vlees in de pan en bak dit snel bruin. Neem dit vlees uit de pan en bak het resterende vlees bruin. Schenk de eventueel resterende olie uit de pan. Doe vlees en spek terug in de pan en schenk er de (liefst Bourgogne) wijn en zoveel bouillon bij dat het vlees bijna onder staat. Breng het geheel aan de kook en roer er tijm, peterselie, laurierbladeren, zout en peper naar smaak door. Stoof het geheel in de gesloten pan in 2 uur zachtjes gaar. Kook intussen de uitjes in de resterende bouillon (of in wat water) 5 minuten en laat ze uitlekken. Verhit de resterende olijfolie met de boter in een koekepan en bak hierin de uitjes en de champignons gaar. Strooi de suiker erover en voeg het geheel aan de boeuf bourguignonne toe. Breng op smaak met zout en peper en serveer dit machtige vleesgerecht direkt.
Voedings-
waarde
Energie3976 KiloJoules
947 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
6 gram
53 gram
1 gram