culinaire
zaken
.nl
Gegratineerde spruitjes met rookworst
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
1
1
1.25
50
20
10
1
1
1
0.50
-
-
kilogram
liter
deciliter
gram
gram
gram
stuks
eetlepel
stuks
eetlepel
naar smaak
naar smaak
spruitjes ingrediënt info
water
melk (halfvol) ingrediënt info
kaas
boter (room-)
bloem ingrediënt info
ei (kip)ingrediënt info
peterselie ingrediënt info
worst (rook-,gekookt)
suiker
nootmuskaatingrediënt info
zout
Voor-
berei-
ding
Rasp de kaas.
Berei-
ding
Maak de spruitjes schoon en was ze. Kook de spruitjes in het water met een deksel op de pan 15 minuten op een laag vuur. Snij de worst in vrij dikke plakken. Giet de spruitjes af en bewaar 1/8 liter van het kookvocht. Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius. Verhit de helft van de boter en fruit hier even de bloem in. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje het warme kookvocht en de melk toe. Laat de saus 5 minuten zachtjes doorkoken. Neem de saus van het vuur en roer er de suiker, nootmuskaat, zout en ei door. Doe de spruitjes en de worst in een beboterde ovenvaste schotel en schenk de saus over de groente. Bestrooi het geheel met de peterselie en de geraspte kaas en verdeel de rest van de boter in vlokjes over het gerecht. Gratineer het gerecht circa 15 minuten in de oven tot de kaas bruin van kleur begint te worden. Hierbij serveren: gekookte aardappelen of aardappelpuree.
Voedings-
waarde
Energie1004 KiloJoules
239 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
26 gram
14 gram
11 gram