culinaire zaken .nl |
Gegratineerde spruitjes met rookworst | |||
Soort gerecht | Groentegerecht | Herkomst | Onbekend | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Bereiding : 00:50 | |
Indelingen | Goedkoop | Groente | Oven | |
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1 1 1.25 50 20 10 1 1 1 0.50 - - |
kilogram liter deciliter gram gram gram stuks eetlepel stuks eetlepel naar smaak naar smaak |
spruitjes water melk (halfvol) kaas boter (room-) bloem ei (kip) peterselie worst (rook-,gekookt) suiker nootmuskaat zout | ||
Voor- berei- ding |
Rasp de kaas. | |||
Berei- ding |
Maak de spruitjes schoon en was ze. Kook de spruitjes in het water met een deksel op de pan 15 minuten op een laag vuur. Snij de worst in vrij dikke plakken. Giet de spruitjes af en bewaar 1/8 liter van het kookvocht. Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius. Verhit de helft van de boter en fruit hier even de bloem in. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje het warme kookvocht en de melk toe. Laat de saus 5 minuten zachtjes doorkoken. Neem de saus van het vuur en roer er de suiker, nootmuskaat, zout en ei door. Doe de spruitjes en de worst in een beboterde ovenvaste schotel en schenk de saus over de groente. Bestrooi het geheel met de peterselie en de geraspte kaas en verdeel de rest van de boter in vlokjes over het gerecht. Gratineer het gerecht circa 15 minuten in de oven tot de kaas bruin van kleur begint te worden. Hierbij serveren: gekookte aardappelen of aardappelpuree. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 1004 KiloJoules 239 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 26 gram 14 gram 11 gram |