spruitjes |
De Belgen gaan er prat op dat de herkomst van spruiten in hun land ligt. In de 18e eeuw werd deze koolvariant het eerst in Belgie gekweekt. Vandaar de naam 'Brusselse spruiten'. De kleine kooltje groeien in de oksel van een plant met grote groene bladeren. Deze planten kunnen we een meter hoog worden. Als de spruitjes volgroeit zijn worden ze geoogst in de late herfst tot de vroege lente. De piek van het oogstseizoen ligt in het midden van de winter. Vroeger werden spruitjes gekookt tot ze volledig gaar waren. Naast een eetbare groente leverde dit ook de spreekwoordelijke spruitjeslucht op. Dit negatieve neveneffect bracht het zelfs tot synoniem voor kleinburgerlijkheid. In de jaren '90 heeft een grootscheepse reclamecampagne de spruit opnieuw onder de aandacht gebracht. Zeker door de nieuwe bereidingswijzen (wokken, gratineren, pureren) is de populariteit weer aanzienlijk toegenomen. KoopinformatieSpruiten moeten mooi groen zijn en stevig aanvoelen.BewarenBewaar spruiten op een koele donkere plaats.BehandelingSchoonmaken van spruitjes is vrij veel werk omdat elk spruitje afzonderlijk schoongemaakt moet worden. Snij een dun plakje van de stronk en verwijder eventueel de buitenste blaadjes.Toepassing- ouderwets: spruitjes koken in ruim water en zout.;- spruitjes in een warme salade; - roerbakken in een wok; - gratineren met kaassaus. |